ENET SA, societatea de termoficare a municipiului Focşani, va relua, începând de joi seara, furnizarea apei calde către abonaţii din municipiu, după ce a reuşit să achite datoriile restante către furnizorul de gaze naturale, a anunţat primarul Cristi Misăilă.

„Astăzi am reuşit să obţinem acordul furnizorului şi să începem furnizarea de gaze naturale la ENET. Începând de astă seară, vom putea furniza apă caldă către populaţie. Datoria către furnizorul de gaze a fost plătită integral. Societatea comercială a beneficiat şi de o rambursare de TVA, care a permis achitarea acestei datorii. ENET nu a mai primit decât 2,2 milioane de la Guvern, diferenţa fiind achitată din încasările societăţii şi din rambursarea de TVA”, a declarat primarul Cristi Misăilă.

ENET SA a sistat furnizarea de apă caldă către abonaţii din municipiul în urmă cu o lună de zile, din cauza datoriilor către furnizor.

Societatea de termoficare este în procedură de insolvenţă şi nu a putut încheia în această iarnă contracte pentru achiziţia gazelor naturale şi a fost nevoită să tranzacţioneze direct de pe bursă, la preţul zilei, motiv pentru care a acumulat datorii foarte mari către furnizor.

La finele lunii mai, ENET SA a fost amendată cu 4,3 milioane de lei pentru că nu a achiziţionat certificatele verzi care compensau poluarea produsă în anul 2021

Primarul Cristi Misăilă a afirmat că se aşteaptă o decizie privind planul de reorganizare al societăţii, pentru a putea vedea care va fi viitorul acestei societăţi.

„Administratorul lucrează la planul de reorganizare, care este următorul pas în acest proces de insolvenţă. Dacă planul de reorganizare va fi aprobat de adunarea creditorilor, se va urmări să se ducă la îndeplinire acest plan de reorganizare. Dacă nu va fi aprobat din partea unuia dintre creditori, mă gândesc aici şi la statul român, dat fiind obligaţiile restante foarte mari la bugetul de stat, inclusiv această amendă de patru milioane de lei pentru certificatele verzi care a venit din partea Fondului de Mediu, se poate cere falimentul. În acel moment noi avem câteva soluţii, pe care le vom prezenta la momentul în care vor fi aprobate”, a spus Misăilă.

El a precizat că săptămâna viitoare, în şedinţa Consiliul Local Focşani, va propune aprobarea unor fonduri pentru un studiu de oportunitate cu privire la modalitatea de gestiune a acestui serviciu.

Societatea de termoficare ENET SA, aflată în subordinea Consiliului Local al municipiului Focşani, asigură încălzirea pentru aproximativ 10.500 de apartamente din oraş şi 237 de instituţii publice, printre care şcoli şi grădiniţe, spitalul judeţean sau căminul pentru persoane vârstnice. AGERPRES