La nivelul municipiului Baia Mare a fost semnat, miercuri, un parteneriat care vizeaza dezvoltarea unei strategii energetice locale. Proiectul se refera la reducerea costurilor de consum, dar si la folosirea metodelor energetice neconventionale, incepand de la caldura soarelui si ajungand la sursele geotermale.

Proiectul va fi derulat de Primarie, in colaborare cu compania elvetiana EnergieTeam, Universitatea de Nord Baia Mare, Centrul pentru Dezvoltarea Energiilor Regenerabile – Green Energy, si se va concretiza intr-o prima faza prin deschiderea unui asa-numit Centru de Transfer Tehnologic, care va permite ‘importul’ de know-how pe acest domeniu.

Primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, a prezentat primele etape parcurse in cadrul noului parteneriat si a aratat ca viitorul centru va functiona pentru o perioada cel mai probabil in cladirea centrului Millennium 3, din zona veche a orasului. El a explicat ca in urmatoarele saptamani se va lucra la finalizarea documentatiei, urmand ca parteneriatul sa fie supus atentiei si Consiliului Local, cat mai curand posibil „Cine se misca primul in acest domeniu va avea beneficii”, a declarat primarul, subliniind ca strategia vizeaza inclusiv sprijinirea firmelor care vor folosi energia regenerabila. Baia Mare face de altfel parte din grupul celor aproximativ 500 de primarii europene semnatare ale pactului ’20 x 20 x 20, pana in 2020′.


„E vorba de un angajament care vizeaza reducerea cu 20% a emisiilor si cu 20% a nivelului de poluare, respectiv folosirea energiilor regenerabile pe 20% din capacitate”, a explicat Anghel. Presedintele companiei elvetiene EnergieTeam, Gunter Benik, a declarat ca in Baia Mare s-ar putea atinge pana in anul 2020 un nivel de reducere a energiei de 40% fata de cifrele inregistrate in prezent.


„Este necesar sa dam un mic impuls acestui proces. E posibil ca, investind nu prea mult, sa economisim substantial’, a explicat el rolul relatiei bilaterale cu reprezentantii Primariei, punctand insa ca in Baia Mare trebuie mai intai sa se vorbeasca despre eficienta energetica si abia in urmatoarea etapa sa se treaca la utilizarea energiilor regenerabile. Directorul firmei elvetiene a aratat ca duce in acest moment tratative pentru un parteneriat similar si in municipiul Bucuresti. El a aratat ca a observat in Romania un interes pentru ceea ce inseamna economie de energie, dar ca multe dintre proiecte au scapari practice. A dat exemplu in acest sens lucrarile de izolare termica facute in Bucuresti, care, in opinia sa, sunt in multe din cazuri prost executate. ‘Nu e suficient sa identifici posibilitatile de economisire a energiei, ci trebuie sa stabilim o retea de instruire si educare. Cele mai multe proiecte pe care le-am vazut teoretic par sa fie in regula, dar pe partea practica muncitorii nu stiu sa lucreze corespunzator’, a precizat Gunter Benik, presedintele EnergieTeam , Elvetia. AGERPRES