Asociaţia Comunelor din România şi-a asumat obligaţia de a identifica proprietarii şi suprafeţele ce vor fi împădurite, a declarat preşedintele organizaţiei, Emil Drăghici, care a adăugat că este treaba Ministerului Mediului cât poate susţine prin resurse financiare.
„Ne-am asumat obligaţia de a identifica proprietarii şi suprafeţele care urmează a fi împădurite. Cât poate să susţină prin resurse financiare e treaba ministerului”, a spus Drăghici, după o întrevedere avută de reprezentanţi ai Asociaţiei Comunelor din România cu ministrul Mediului, Costel Alexe, pe tema împăduririlor în zonele degradate.
Potrivit lui Drăghici, sprijinirea acestei acţiuni de împădurire este un element deosebit de important. „Împădurirea trebuie (făcută – n.r.) repede, că timpul nu ne aşteaptă. (…) S-a adus în discuţie şi faptul că sunt suprafeţe de izlazuri care, prin diminuarea numărului de animale, necesită a fi împădurite şi aici mai avem şi de modificat anumite reglementări”, a explicat el.
În cadrul întrevederii, s-au stabilit şi alte aspecte. „Veţi regăsi într-un acord de parteneriat, deci lucrăm pe elemente care să determine clar angajamentele noastre, ale primarilor constituiţi în Asociaţia Comunelor, dar şi ale ministerului, pentru că am constatat că şi de partea noastră sunt nerealizări, dar şi de partea ministerului sau a altor organisme care sunt subordonate ministrului Mediului”, a precizat Drăghici.
Prim-vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Mariana Gâju, a arătat că măsurile de împădurire se aplică nu doar în zonele de munte, ci şi pentru toate terenurile de tip arabil sau degradate din mediul rural. „Se referă şi la proiectele cu finanţare europeană, care să poată să contribuie la construirea, practic la investiţii de biogaz, care să folosească aceste materiale rezultate în urma tăierii padurilor sau materialele care sunt degradabile de pe terenul României”, a afirmat Gâju.
Ea a precizat că, pe lângă asigurarea sumelor pentru împădurire, se încearcă ca Ministerul Mediului să susţină şi toate studiile pedologice. AGERPRES