Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că solicită Ministerului Transporturilor ca municipalitatea clujeană să fie împuternicită să lanseze procedura de construire a centurii ocolitoare a oraşului, necesară pentru deblocarea traficului rutier.

Solicităm Ministerului Transporturilor ca în locul acestuia să facem noi, Primăria Cluj-Napoca, studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic pentru partea de centură metropolitană care este pe raza municipiului Cluj-Napoca, având în vedere blocajele de trafic, blocajele dezvoltării urbane şi blocajele de dezvoltare economică existente în acest moment în municipiu. Pe de altă parte, este necesar să se facă acest studiu de fezabilitate şi proiect tehnic cât mai repede, pentru a nu se pierde cele 138 de milioane de euro pe care Ministerul Transporturilor şi România le are la dispoziţie din bani europeni, până în 2020, pentru realizarea acestei centuri metropolitane. Nu ne mai interesează de ce nu s-a făcut până acum şi se putea face de peste un an de zile, important este să se facă, iar dacă la Guvern, la minister sunt probabil alte priorităţi, să ne dea nouă şansa să facem acest lucru. Legea permite, cu acordul Ministerului Transporturilor, să acorde acest drept municipalităţilor de a face aceste proiecte tehnice şi studii de fezabilitate. Sperăm să obţinem un răspuns pozitiv de la noul ministru al Transporturilor, aşteptăm să intre în birou şi va avea pe masă cererea noastră în vederea acordării dreptului municipalităţii clujene de a realiza în locul Ministerului Transporturilor proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate„, a spus Emil Boc.

Centura metropolitană ar urma să aibă circa 38 de kilometri, iar studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic ar costa câteva milioane de euro.

„Va fi licitaţie, dar probabil câteva milioane de euro va costa, având în vedere că proiectul mare al centurii este de 138 de milioane de euro. Partea cea mai consistentă este pe raza municipiului Cluj-Napoca, dar municipalitatea noastră dispune de resursele financiare pentru a-şi putea angaja aceste cheltuieli, pentru că altfel, în acest moment, ştiu toţi clujenii, ne blocăm, ne sufocăm în trafic”, a explicat primarul.

Potrivit acestuia, centura metropolitană ar rezolva mai multe probleme din zonă. „Este soluţia nr. 1 şi la îndemâna noastră pentru a putea asigura accesibilitatea dinspre Floreşti spre Cluj, dar şi dinspre multe zone ale Clujului spre alte zone ale oraşului. Din acea centură vor fi făcute ramificaţii cu cartierele oraşului şi vor fi soluţii alternative de trafic şi asta va debloca nu numai traficul dinspre Floreşti, dar se vor debloca peste 63 de proiecte imobiliare de dezvoltare a Clujului, care sunt blocate, pentru că nu există alternativă de ieşire din Borhanci, din Sopor, din Câmpului, din Europa, pentru că, astăzi, Clujul are prin excelenţă această problemă a inexistenţei centurii metropolitane, în special cea din zona sudului. Ca să nu mai vorbim de necesitatea conectării cu Spitalul Regional de Urgenţă. Fără centura metropolitană, Spitalul Regional de Urgenţă devine ineficient, adică nu mai poţi să ajungi acolo”, a menţionat Emil Boc. AGERPRES