În perioada 16-17 decembrie 2020, a avut loc Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România (AMR), municipiile membre ale AMR alegând noua structură de conducere pentru următorii 4 ani, 2020 – 2024. Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca, a fost ales ca noul Președinte al AMR.

De asemenea, a fost ales noul Comitet Director al AMR ce reunește primari de municipii, acoperind toate zonele geografice ale României și toate grupurile politice reprezentate în AMR.

Având în vedere preocuparea constantă a autorităților publice locale pentru dezvoltarea comunităților municipale, Comitetul Director al AMR, a adoptat următoarea rezoluție:

  1. Solicităm urgent partidelor parlamentare să finalizeze negocierile politice în vederea constituirii unei viitoare formule guvernamentale, pentru a crea Președintelui României posibilitatea desemnării unui candidat la funcția prim ministru care să obțină votul de încredere din partea Parlamentului pănă la sfârșitul anului 2020 și, ulterior, Guvernul, cât mai repede cu putinta, să propună forului legislativ aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021.
  2. Pentru a corecta dezechilibrele bugetare și scăderea drastică a veniturilor bugetelor locale în anul 2020, ca urmare a pandemiei pe care o parcurgem, solicităm Guvernului României alocarea de resurse financiare în cadrul viitorului proiect de lege a bugetului de stat, în scopul creșterii valorii veniturilor bugetelor locale peste nivelul anului 2020 .
  3. Având în vedere nevoia de a ajunge rapid la un acord între autoritățile locale și cele centrale privind următorul buget precum şi nevoia de predictibilitate şi continuitatea în finanțare, în beneficiul comunităților locale, solicităm Guvernului României invitarea reprezentanților AMR, UNCJR, AOR și ACoR la discuții pe structura bugetului de stat și instituirea unui cadru consultativ, din care să facă parte și experți ai structurilor asociative ale administrației publice locale.
  4. In contextul neadoptării legii bugetului de stat pentru anul 2021 in termenul legal, solicitam Guvernului României analizarea oportunității adoptarii unei ordonanțe de urgență prin care să se scurteze termenele legale prevăzute de lege pentru aprobarea bugetelor locale pentru anul 2021