Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunţat că 1 septembrie este data la care vor începe lucrările de proiectare a metroului din Cluj-Napoca, termenul de finalizare a proiectului fiind de şase luni.

„Ordinul de începere a lucrărilor este 1 septembrie, conform solicitării adresate de către constructor. Ei ne-au solicitat, pentru a-şi putea pregăti demararea lucrărilor, pentru că, repet, e un proiect de mare anvergură. Ne-au solicitat să emitem ordinul de începere cu data de 1 septembrie. Ei şi-au constituit garanţia, conform prevederilor legale, fără de care nu puteau să meargă mai departe. În 15 zile au constituit-o. Următorul termen este 1 septembrie – ordinul de începere, după care să urmează fazele din proiect. Şase luni e fază de proiectare, după care obţine autorizaţia de construcţie, finalizare a exproprierilor. Dar şase luni este primul termen pe care trebuie să-l aibă după aceea, pentru a presta primul proiect în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie”, a precizat Emil Boc, în cadrul unei conferinţe de presă.

Semnarea contractului pentru proiectarea şi execuţia magistralei de metrou M1 din Cluj-Napoca, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost făcută în luna mai, de premierul de la vremea respectivă, Nicolae Ciucă şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Primarul Emil Boc anunţase anterior că metroul clujean înseamnă o investiţie de două miliarde de euro. El mai spunea că proiectarea durează şase luni şi că apoi va începe construirea metroului.

Metroul ar trebui să fie funcţional până în 2031, când ar urma să fie finalizate toate cele 19 staţii. AGERPRES