boc_emil_2009.jpgGuvernul are deja o listă preliminară a proiectelor din cadrul parteneriatului public-privat, urmând a fi finalizată până la 1 martie, după care va fi prezentată mediului de afaceri intern şi internaţional pentru atragerea unor investitori, a declarat premierul Emil Boc miercuri seară, în conferinţa de presă de la finalul şedinţei Executivului.

„Avem deja o listă preliminară a acestor proiecte, aşa cum am anunţat, până la 1 martie va fi definitivată în cadrul Guvernului şi va fi prezentată mediului de afaceri intern şi internaţional pentru atragerea investitorilor pentru obiective pentru care statul nu are prevăzute resurse de finanţare, nici de la buget, nici prin fonduri europene”, a spus şeful Guvernului.

El a precizat că lista de proiecte a fost discutată timp de două ore în şedinţa de miercuri cu miniştrii de resort, fiind vorba de proiecte din domeniul transporturilor care vizează construcţia de autostrăzi, din domeniul sănătăţii – construcţia unor noi spitale de urgenţă, precum şi al energiei – construcţia unor hidrocentrale, fiind însă pe listă şi alte obiective strategice pentru România.

Premierul Boc a mai menţionat că aceste proiecte sunt de interes naţional, adăugând că la nivel local şi judeţean se aşteaptă ca şi autorităţile locale să identifice proiectele care ar putea fi realizate prin parteneriatul public-privat. Şeful Guvernului le solicitase în urmă cu o săptămână miniştrilor să prezinte până la 1 martie lista proiectelor din portofoliul lor care sunt pretabile a fi realizate prin parteneriatul public-privat. Emil Boc a reamintit că pe listă trebuie să se regăsească o serie de proiecte de infrastructură, derulate în domeniul transporturilor, sănătăţii, agriculturii sau mediului.


„Accent pe ce înseamnă transporturi, şi aici obiectivul înseamnă reluarea parteneriatului pe ceea ce înseamnă Comarnic-Braşov sau pe noul tronson Sibiu-Piteşti, care rămâne neacoperit din coridorul I, dar şi pe Ministerul Dezvoltării Regionale, pe Ministerul Mediului, pe Ministerul Sănătăţii, pe Agricultură, pe Energie. Sunt domenii care cu siguranţă pot face obiectul Legii parteneriatului public-privat”, a precizat premierul.
La finele lunii noiembrie 2010, consilierul de stat Andreea Paul Vass a declarat că Legea parteneriatului public-privat deschide drumul către practici neloiale. „O idee bună dacă este pusă prost
în practică îşi pierde valoarea şi mai bine nu o aplici. Parteneriatul public-privat deschide, din păcate, supapa practicilor neloiale, iar acest aspect trebuie eliminat din start”, a afirmat Vass.


De asemenea, tot în 2010, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a considerat că Legea privind parteneriatul public-privat nu respectă în totalitate reglementările europene. Preşedintele Traian Băsescu a promulgat în data de 30 septembrie 2010 Legea parteneriatului public-privat, care reglementează modul în care se realizează un proiect de parteneriat public-privat ce are ca obiectiv public proiectarea, finanţarea, construcţia, reabilitarea, modernizarea, operarea, întreţinerea, dezvoltarea şi transferarea unui bun sau serviciu public. AGERPRES