Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a declarat că administraţiile locale pe care le reprezintă au cheltuit anul trecut 240 de milioane de euro pentru măsurile legate de pandemie şi că au primit de la Guvern 40 de milioane de euro, urmând ca restul să fie rambursat anul acesta din fonduri europene, conform celor discutate cu premierul Florin Cîţu.

„Avem 240 de milioane de euro cheltuiţi în 2020 pe ceea ce înseamnă pandemie, am primit 40 de milioane înapoi, deci 20% din cât am cheltuit. S-a convenit că, în continuare, din fonduri europene se va încerca rambursarea acestor cheltuieli făcute de către administraţia locală. Aici, prim-ministrul a fost deschis să continue procesul de rambursare a acestor cheltuieli – pe care, repet, administraţiile din  municipiile mari le-au efectuat – anul acesta”, a declarat Emil Boc la finalul întrevederii pe care reprezentanţii AMR au avut-o cu premierul Florin Cîţu.

El a adăugat că au fost punctate şi alte chestiuni legate de combaterea pandemiei.

„Am apreciat implicarea prim-ministrului şi elaborarea unui act normativ care răspunde solicitărilor noastre, de a asigura predictibilitatea returnării cheltuielilor pe care administraţiile locale le fac cu plata personalului şi legate de amenajarea centrelor de vaccinare. Un lucru pe care la început nu l-am avut reglementat, acum acest lucru este în ordonanţa de urgenţă şi este apreciat”, a mai declarat Boc.

Au fost discutate şi câteva „nuanţe” legate de procesul vaccinării. „Sperăm ca dozele de vaccin să ajungă în număr suficient pentru a răspunde nevoilor pe care administraţiile locale le au”, a spus Boc.

Preşedintele AMR a subliniat că în privinţa problemelor legate de asistenţa socială a fost găsită „o soluţie bună” împreună cu premierul. „Noi am solicitat ca 100% din aceste cheltuieli cu asistenţa socială să fie de la bugetul de stat, s-a convenit ca 90% să vină de la administraţia de stat, 10% de la administraţia locală şi cu implicarea administraţiilor locale în comisiile care decid aceste drepturi de asistenţă socială, pentru că noi doar plătim, dar nu avem niciun fel de cuvânt de spus în oferirea acestor drepturi, de a fi siguri că primesc doar aceia care trebuie, asistenţă socială, şi nu alţii care nu ar trebui să beneficieze de drepturi”, a subliniat Emil Boc.

O altă temă discutată a fost cea privind zonele metropolitane. „Obligativitatea de a promova în Parlament o lege a zonelor metropolitane care să ofere marilor municipii şansa de a putea decide împreună cu primarii din comunele limitrofe destinul dezvoltării urbane, transportul public, educaţie, sănătate, calitatea vieţii .(…) S-a convenit să se pregătească un proiect de lege care să fie înaintat Parlamentului cu consultarea AMR”, a explicat Boc.

Reprezentanţii AMR au discutat cu premierul şi despre bursele pentru elevi şi gratuitatea transportului public. „Bursele au fost stabilite, ca şi cuantum, prin lege şi prim-ministrul ne-a asigurat că vor fi în Legea bugetului de stat banii pentru burse, la Ministerul Educaţiei. De asemenea, gratuitatea transportului public – se va găsi o formulă de cost per elev, astfel încât şi acest lucru să fie rezolvat. Vom vedea la Legea bugetului de stat cum va fi rezolvat acest lucru”, a afirmat Boc.

Preşedintele AMR s-a referit şi la chestiunea sporurilor din administraţia publică locală. „Noi am spus ‘da’ pentru legislaţia aferentă care să fie aplicată şi respectată. Adică, dacă există situaţii în care procentul de 30% de sporuri per instituţie nu este respectat, legea să se aplice. Adică, ce spune legea: poţi să dai sporuri, la unii 10%, la alţii 70%, în funcţie de complexitatea muncii, dar, per instituţie, să nu depăşeşti 30% valoare. Dacă aceste lucruri s-au depăşit, evident că acolo administraţiile locale trebuie să revină la matca legală. Din acest punct de vedere, AMR a spus ‘da’ la ceea ce prim-ministrul a ridicat cu privire la sporuri, ca legislaţia să fie respectată”, a declarat Boc. AGERPRES