Pe 23 mai 2018, în cadrul Colegiului Național Octavian Goga din Sibiu aproximativ 100 de elevi au participat la o nouă întâlnire a programului național de informare, educație și prevenție Sănătos în Clasă, Sănătos Acasă.

Elevii prezenți la întâlnire, au avut ocazia să discute deschis cu consultantul Alphega Ramona Georgescu  și farmacistul specialist Daniela Ticușan despre efectele nedorite ale fumatului asupra sănătății și asupra bugetului, dar și despre datele statistice și motivele care încadrează România în topurile fumătorilor pe categorii de sex și de vârstă. Prezentarea a fost completată cu influența pe care mass media a avut-o în istorie, în încurajarea consumului de tutun, iar, spre finalul întâlnirii, au fost împărtășite experiențele proprii și s-au tras concluziile.

Farmacista Daniela Ticușan, administrator al farmaciei Alpha-Med, cu peste 20 de ani de experiență în domeniul medical, a prezentat câteva date statistice legate de fumat și fumatorii din România. A interacționat cu elevii și a incercat să îi facă să răspundă la întrebarea: Credeți că fumatul este cool?

Elevii Ana-Maria Sopa și Sebastian Bleaja, din clasele a XI-a D, respectiv a IX-a I, au realizat o prezentare creativă, foarte bine structurată, ce a urmărit să prezinte pe lângă conținutul unei țigări, efectele nocive ale fumatului și istoria reclamelor la țigări. Ei au făcut o analogie interesantă între modul în care era prezentat fumatul în anii ’20 și cum este prezentat în zilele noastre, dar si evoluția în timp a fumatului.

”Fumatul este o problemă pentru că este considerat un viciu inofensiv de foarte multă lume, o activitate pasivă intrată în normal. E ca și cum s-ar vinde o doză foarte mică de otravă în pachete de carton pentru oamenii de astăzi. Practic, mai toată lumea fumează”, a declarat Sebastian Bleaja, unul dintre elevii implicați în realizarea prezentării.

Ana-Maria Sopa ne-a povestit cum percepe fenomenul social al fumatului. ”Din câte știu există grupul de fumători și grupul de  nefumători. În grupul de fumători, trei sferturi dintre ei sunt fumători sociali, ies afară la țigară și socializează. Țigara este un instrument ca să socializezi cât mai mult cu tinerii de vârsta ta din liceu. Eu consider că aceasta este o problemă mult mai mare în rândul tinerilor decât în rândul adulților, deoarece tinerii fumează în mod inconștient, fără să își dea seama de consecințele pe care le are fumatul. Și astfel dependența se formează de când sunt  mici.”

Prezentarea realizată de cei doi elevi a inclus un istoric interesant al reclamelor la țigări. ”Ne-am gândit să facem o paralelă între cum se vedea fumatul acum un secol și cum se vede acum și să vedem puțin care sunt diferențele între cum  era perceput fumatul atunci și cum este perceput acum, cât de sănătos se credea că este în anii  ’20 și cât de sănătos se crede că este astăzi”, ne-a explicat Ana Maria conceptul.

Programul ”Sănătos în Clasă. Sănătos Acasă” a fost lansat în anul 2016.  În cadrul acestui program elevi din Craiova, Brașov, Timișoara, Galați, Constanța, Baia Mare, Iași, Suceava, Rădăuți și Satu Mare au participat la întâlniri interactive în colegiile lor și au dezbătut teme importante pentru un stil de viață sănătos, precum  efectele consumului de tutun sau contracepția și bolilor cu transmitere sexuală.

Programul se desfășoară cu sprijinul Farmexpert și Alphega Farmacie, în colaborare cu instituții de învățământ și din domeniul sănătății a înregistrat deja peste 12 întâlniri, organizate în 10 orașe, la care au participat peste 1250 elevi și au fost implicați peste 30 profesori coordonatori.