Elena Udrea: “Săptămâna viitoare vom lansa proiectul Legii Capitalei”

udrea_elena_noua.jpgProiectul Legii Capitalei va fi lansat de organizaţia PDL Bucureşti săptămâna viitoare, a declarat, joi seară, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, preşedintele organizaţiei democrat-liberale din Capitală.

“Va fi o lansare prin care vom încerca să arătăm care sunt limitele actualei împărţiri teritoriale şi ale actualei organizări administrative ale municipiului Bucureşti, astfel încât să fie mai justificat şi mai uşor de înţeles demersul pe care îl face PDL la Bucureşti, în condiţiile în care ne asumăm un proiect ce în mod evident nu are alt scop decât să aducă un plus în dezvoltarea viitoare a Bucureştiului”, a spus Udrea, la conferinţa de presă privind anunţarea domeniilor prioritare ale Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

De asemenea, liderul PDL Bucureşti a arătat că, în acest moment, păstrarea împărţirii actuale în şase sectoare este “o variantă”, dar cu schimbarea atribuţiilor Consiliului General, ale primarului general şi ale viceprimarilor de sector, fiind luată în calcul şi varianta din 2004 a Alianţei D.A. “Este o variantă împărţirea actuală, în şase sectoare, urmând ca atribuţiile Consiliului General, primarului general şi viceprimarilor de sector să fie altele şi altfel împărţite. Există şi varianta alianţei D.A (PNL-PD) din 2004, şi anume varianta cu reîmpărţirea Capitalei în 22 de unităţi administrativ-teritoriale. Ambele variante vor fi în dezbatere publică, iar rezultatul final, ceea ce vom supune Parlamentului, va fi ceea ce vor dori bucureştenii”, a mai declarat Udrea.


Preşedintele PDL Bucureşti declara, pe 21 ianuarie, că există atât varianta alegerii primarilor de sector din rândul consilierilor generali, cât şi cea a împărţirii oraşului în 20 de sectoare, gestionate de primarul general şi de Consiliul General. “Avem două variante de lucru. Într-una primarii de sector sunt aleşi din rândul consilierilor generali care, la rândul lor, vor fi aleşi uninominal, astfel încât fiecare bucureştean să ştie cine este consilierul general care-l reprezintă”, a explicat Udrea. A doua variantă, despre care Udrea a spus că are o şi mai mare susţinere în rândul societăţii civile, vizează împărţirea Capitalei în tot atâtea sectoare câte colegii uninominale vor exista, în urma modificării legii electorale şi a reducerii numărului de parlamentari.

“Probabil peste 20 de sectoare. În această situaţie, nu vor mai fi primari sau viceprimari de sector, va fi un primar general cu un Consiliu General, urmând ca la nivelul colegiilor să fie anumite competenţe de punere în practică a programelor la nivelul Capitalei generate de către primărie (n.r. – serviciile sociale)”, a spus Udrea pe 21 ianuarie, argumentând necesitatea Legii Capitalei prin lipsa colaborării între primarii de sector sau între aceştia şi primarul general.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a depus, pe 20 ianuarie, la Primăria Generală a Capitalei, o cerere pentru organizarea referendumului prin care bucureştenii să fie consultaţi asupra propunerii legislative a PDL privind organizarea Bucureştiului. “Sper ca bucureştenii să spună ‘nu’ acestei iniţiative care le respinge drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Pe fond, legea desfiinţează de facto sectoarele prin numirea administratorilor de sector în locul primarilor aleşi de cetăţeni. De fapt, numirea de către gruparea doamnei Udrea a primarilor în locul cetăţenilor şi, practic, punerea la dispoziţie a unui buget de peste 2,5 miliarde euro, banii publici ai bucureştenilor”, a afirmat Chiliman.

BElena Udrea afirma, într-o postare pe blog pe 19 ianuarie, că aceia care se opun acestui proiect ”o fac pentru că şi-au intrat în rolul de ‘baroni de Bucureşti’, care au propriile lor ‘curţi’ şi cred că nimic nu-i mai poate mişca din loc”, adăugând că ”sunt oameni care s-au dedulcit la banii foarte mulţi pe care-i au pe mână” şi dând ca exemplu bugetul sectorului 1 – de 1,8 miliarde de lei – în timp ce sectorul 5 are 300 de milioane de lei, deşi populaţia sectorului 1 este mai mică.

“Vocalul primar Chiliman uită să spună că are un buget cât al Primăriei Generale, după ce se scad subvenţiile acordate RADET şi RATB. E normal, deci, ca Andrei Chiliman, despre ale cărui tunuri a tot scris presa, să nu vrea să renunţe la postul său de acum”, a mai spus atunci Elena Udrea. AGERPRES