Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, marti, la Mangalia, referitor la sezonul estival 2009, ca nu este multumita de dezvoltarea urbanistica a statiunilor, mai ales a celor din sudul litoralului.

„Despre aceasta problema am discutat cu cei din Eforie, de exemplu, dar problema asta este si la Neptun, Vama Veche sau Costinesti. Insa avem in proiectul legii turismului prevederi care sa reglementeze extrem de restrictiv aceasta dezvoltare”, a mentionat, intr-o conferinta de presa, ministrul Turismului. Alte nemultumiri exprimate de aceasta sunt legate de amenajarea si intretinerea plajelor, precum si de eroziunea acestora, „unele plaje disparand foarte rapid pe alocuri”.

„Daca vrem sa avem cu adevarat turism in Romania, nu se poate face decat cu autoritate unica. Anul acesta, Ministerul Turismului nu a avut niciun fel de parghii sa controleze mizeria de pe plaja, nerespectarea conditiilor la construirea beach-barurilor, accesul cu autoturisme pe plaja, amplasarea tonetelor ambulante. Noi nu putem controla decat calitatea serviciilor oferite de hotelieri sau in unitatile de alimentatie. Pentru toate aceste probleme care sunt atat de vizibile si deranjeaza turistii, Ministerul Turismului nu putea face decat sa-i anunte pe cei care au atributii de control si sanctionare. Nu este normal, pentru ca Ministerul Turismului este cel care raspunde de turism si de felul in care se desfasoara el”, a afirmat Elena Udrea.


Ministrul de resort a declarat ca, in ciuda acestor „mici incoveniente”, i-a placut „atmosfera de bucurie” de pe litoral. „Oamenii sunt veseli, se distreaza, se odihnesc bine. Mi-a placut faptul ca sunt multe locuri unde poti servi produse specifice, de pescarie de exemplu, faptul ca sunt totusi locuri de distractie pentru cei care vor sa faca asta dupa ce se lasa seara. Mi-a placut ca plajele, acolo unde au ajuns la hotelieri, au fost amenajate mult mai bine decat in 2008. De asemenea, s-au dezvoltat structuri noi de cazare, cu facilitati de SPA”, a mentionat ministrul.