Elena Udrea crede ca Alba Iulia poate trai din exploatarea turistica a Cetatii

Municipiul Alba-Iulia poate trai din exploatarea turistica a Cetatii medievale din localitate, deoarece in lume exista un mare interes pentru turismul istoric si cultural, a declarat, pe 25 aprilie, la Alba-Iulia, ministrul Turismului, Elena Udrea, prezenta la deschiderea Zilelor Cetatii Bastionare “Alba Carolina”.

“Recunosc ca in calitate de ministru pot sa vad multe locuri frumoase, atractii turistice pe care tara noastra le are. Ceea ce am vazut aici depaseste insa ceea ce puteam sa-mi imaginez ca este Cetatea din Alba Iulia”, a afirmat ministrul Turismului.

Elena Udrea a aratat ca un segment din ce in ce mai mare de turisti cauta experiente unice si doresc sa se cazeze in cetati sau castele vechi. De aceea, in opinia ministrului Turismului, este nevoie ca in cetatea medievala din Alba Iulia sa fie adusi mari tour-operatori de turism, care vand astfel de produse, pentru ca acest monument istoric sa devina cunoscut pe plan international. “Cetatea din Alba Iulia poate intra in competitie cu orice alta cetate medievala din Europa. Cu totii ar trebui sa ne bucuram ca exista astfel de obiective turistice pe teritoriul Romaniei”, a mentionat Elena Udrea.

Ea a dat asigurari ca Ministerul Turismului va sprijini promovarea cetatii medievale din Alba Iulia, inclusiv prin finantarea reabilitarii castrului roman din cetate, suma necesara pentru finalizarea lucrarilor fiind estimata la 1,9 milioane lei. In context, ministrul Elena Udrea a aratat ca Ministerul Turismului dispune de o suma de 50 de milioane de euro pentru dezvoltarea unor proiecte de dezvoltare a turismului, motiv pentru care ea a invitat agentii economici si autoritatile locale sa depuna cereri de finantare.

Ministrul Turismului, alaturi de vicepresedintii Senatului Anca Boagiu si Alexandru Peres, a participat, sambata, la Alba Iulia, la deschiderea Zilelor Cetatii Bastionare “Alba Carolina”. Cu acest prilej, a fost inaugurat podul mobil de la Poarta a III-a a Cetatii Vauban printr-un ceremonial sustinut de trei detasamente ale Garzii Cetatii, dintre care unul de cavalerie. Toti cei 50 de soldati angajati ai Garzii Cetatii au fost echipati in uniforma habsburgica din prima parte a secolului al XVIII-lea, atunci cand a fost construita fortificatia din Alba Iulia.

Oaspetii sarbatorii au vizitat apoi Poarta a IV-a a cetatii, dupa care au fost condusi, cu calestile, prin santurile fortificatiei Vauban, pana la un loc special amenajat de unde au putut urmari trei salve trase cu tot atatea tunuri din perioada medievala. Traseul sudic urmat de ministrul Turismului s-a incheiat in cladirea fostei manutante a cetatii, care se amenajeaza acum ca un hotel cu specific medieval. Cea mai impunatoare din cele sase porti ale Cetatii Vauban din Alba Iulia, Poarta a III-a, a fost redata circuitului turistic in decembrie 2008, dupa mai bine de un deceniu de la demararea lucrarilor de restaurare si au costat peste 3,3 milioane de lei.

Proiectul de restaurare a Portii a III-a este semnat de arhitect Gheorghe Lancranjan, lucrarile fiind deosebit de laborioase. Au fost necesare interventii majore pentru hidroizolarea portii, pentru refacerea statuilor si a basoreliefurilor si pentru curatarea celorlalte componente artistice. Pentru ca restaurarea sa fie completa, a fost refacut si podul mobil de lemn, replica a celui existent in epoca medievala. Cetatea din Alba Iulia a fost ridicata intre anii 1714 si 1738, dupa un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti. Cetatea are sapte bastioane: Eugeniu de Savoia, Sf. Stefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano si Sf. Elisabeta. Intrarea se face prin sase porti, decorate cu statui si reliefuri. Trei dintre porti erau spre oras, iar celelalte trei erau spre campul de instructie. Din cele sase porti, se mai pastreaza in forma initiala doar portile I, III si IV, iar din poarta a II-a mai exista doar stalpii laterali.