florea_dorin_mare.jpgPrimarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că printre propunerile sale de modificare legislativă se regăsesc alegerea primarului pe cinci ani şi posibilitatea ca acesta să obţină automat jumătate plus unu din voturile în consiliile locale, pentru a-şi putea îndeplini mandatul.

„Primarului trebuie să îi dai maximum de forţă, dar să fie şi controlat. La mine a fost un caz totdeauna greu, pentru că nu am avut Consiliul Local de partea mea. Dacă l-aş fi avut de partea mea probabil că aş fi făcut lucrurile cu mai mare rapiditate. Eu zic că primarul trebuie să fie ales pe 5 ani (…) Mai am o propunere, eu intru cu jumătate din consilieri, deci eu am lecţia făcută. Dacă eşti de bună credinţă şi vrei să ajuţi comunităţile locale, dă-i forţă primarului. Lasă să intre primarul cu jumătate plus unu, primarul e preşedintele Consiliului Local, exact cum e preşedintele Consiliului Judeţean. Lasă-l şi pe primar să fie preşedinte şi va răspunde”, a declarat Florea.

Edilul din Târgu Mureş a mai spus că primarul ar trebui ales în luna noiembrie, pentru ca acesta să îşi poată construi un buget pe care să îl execute începând din luna ianuarie a anului următor. ‘Eu sunt de principiul că e mai bine ca alegerile să fie în noiembrie şi la 1 ianuarie ai intrat, îţi faci bugetul tău şi ţi-l execuţi până la sfârşitul anului. La finalul mandatului ai pus jos pixul şi ai plecat. Din acest aspect e mai bine ca alegerile să fie în noiembrie, decât la mijlocul anului. E bine să îşi faci bugetul cu mâna ta, dai în noiembrie examen (alegerile -n.r.), ţi-ai luat postul în primire, în decembrie stai frumos şi îţi faci bugetul şi în ianuarie în prima şedinţă ai aprobat bugetul’, a subliniat primarul din Târgu Mureş. AGERPRES