Edilii din judeţul Vaslui sunt îndemnaţi de vicepreşedintele CJ, Vasile Mihalachi, să planteze păduri

mihalachi_vasile.jpgVicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Mihalachi, le-a cerut primarilor din judeţul Vaslui să planteze arbori, atât pentru a-şi asigura resurse în viitor, cât şi pentru a atenua fenomenul de eroziune a solului. Mihalachi a declarat că pădurea este o resursă vitală şi că stă în puterea primarilor să-i determine pe oameni să planteze păduri, mai ales că, în ultimii ani, suprafeţe întregi de pădure au fost defrişate fără noimă.

“Eu cred că voi rămâne cu vreo poreclă, din cauza ambiţiei mele de a-i convinge pe oameni să cultive păduri. Fiecare stă şi aşteaptă să crească buruieni pe marginea drumului, fără să facă nimic. Păşunile sunt invadate de dăunători şi nimeni nu vrea să înţeleagă că din acele pământuri care au aparţinut fostelor CAP-uri vor rămâne peste câţiva ani nişte movile de lut. Stratul fertil, care încă mai este acum, va dispărea din cauza eroziunii solului. Este un proces natural, care se petrece fără voia noastră, dar care poate fi, dacă nu stopat, măcar atenuat. Dacă dintr-o comună cu 3.000 de locuitori, măcar 1.000 fac câte o groapă şi plantează un salcâm, este un lucru mare. Singura resursă a judeţului Vaslui este pământul şi trebuie să înţelegem cu toţii că de pe urma lui putem trăi. Trebuie doar să fim mai responsabili, mai conştienţi, mai implicaţi”, a afirmat Vasile Mihalachi.

Vicepreşedintele CJ este de părere că stă în puterea primarilor din judeţ să-i determine pe oameni să înţeleagă importanţa plantării de păduri. “Sunt câteva comune în care primarii au înţeles importanţa plantării de păduri şi ei trebuie să fie un exemplu pentru toţi edilii din judeţ. Unii au început chiar să exploateze lemnul. Este foarte bine că atunci când vine sezonul rece unii primari au asigurat combustibilul pentru iarnă, fără să stea cu mana întinsă la CJ şi să se plângă că nu au bani de lemne. Este la îndemâna tuturor să facă ceva pentru comunitate, trebuie doar să vrea”, a mai subliniat Mihalachi. AGERPRES