Edilii capitalei au ajuns vineri la un consens cu privire la anularea referendumului care ar fi trebuit să aibă loc pe 26 iunie. După o întâlnire de aproximativ o oră cu preşedintele Traian Băsescu, primarii celor şase sectoare şi primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, au decis să convoace vineri seara o şedinţă de Consiliu General prin care să se anuleze referendumul.

„S-a ajuns la un consens din partea tuturor organizaţiilor politice din Bucureşti, cât şi a primarilor de sector ca în această seară să fie convocată o şedinţă de Consiliu General prin care să se anuleze referendumul care a fost convocat până acum. S-a apreciat că referendumul s-a dus datorită disputelor politice în derizoriu. Oamenii nici ei nu mai ştiu ce anume să răspundă la referendum şi în aceste condiţii s-a apreciat că este bine să se renunţe la el, mai ales că în Parlamentul României se va discuta în perioada următoare despre reorganizarea administrativă a ţării”, a declarat primarul sectorului 2, Neculai Onţanu.

El a menţionat că preşedintele Băsescu a venit cu argumente serioase şi că în acelaşi timp şi primarii anticipau o prezenţă redusă a cetăţenilor la referendum, fapt ce ar fi făcut să fie o cheltuire inutilă a banilor publici. Şi primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, s-a declarat de acord cu anularea referendumului, menţionând că argumentul preşedintelui în discuţia avută a fost acela că referendumul nu ar fi avut decât un rol consultativ.

„Este evident că nu are rost de două ori să cheltuim banii bucureştenilor. Din acest punct de vedere am fost de acord, pentru că trebuie să fie un consens pe logică. De la început aceste două întrebări (din referendum, n.r.) am spus că nu au legătură cu realitatea. Cred că şi preşedintele a înţeles foarte clar că oamenii vor să voteze primarii, nu să fie numiţi. Am înţeles că vom avea o invitaţie să discutăm şi împreună cu dânsul (cu preşedintele Traian Băsescu, n.r.) despre cum ar trebui să fie organizat Bucureştiul ca şi zonă metropolitană”, a declarat Marian Vanghelie. AGERPRES