ECOTIC se alatura in acest an Campaniei Nationale InfoCons “Inchide, Stinge, Recicleaza!”, cu mesajul necesitatii colectarii separate a deseurilor de echipamente electrice si electronice si a deseurilor de baterii. Prin aceasta noua campanie, ECOTIC si InfoCons urmaresc sa contribuie la constientizarea consumatorilor romani si a autoritatilor locale in ceea ce priveste colectarea separata a deseurilor.
Ca stat membru UE, Romania are o tinta nationala obligatorie de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) de 45%. ECOTIC si InfoCons isi propun prin derularea acestei campanii la nivel national sa informeze cetatenii asupra importantei colectarii si reciclarii DEEE. Desi tendinta a fost ascendenta in ultimii ani in ceea ce priveste colectarea separata a acestei categorii de deseuri, sunt necesare eforturi sustinute pentru intensificarea actiunilor de colectare care sa conduca la atingerea tintei.
„Suntem convinsi ca prin intermediul acestei campanii comune vom contribui concret la mai buna informare a cetatenilor romani privind responsabilitatile ce le revin in domeniul colectarii selective si reciclarii deseurilor”, a declarat Valentin Negoita, Presedinte ECOTIC.
In acest context, merita evidentiata miza tripla a activitatilor de colectare separata si reciclare care au impact important de ordin ecologic, economic si social.
De ce trebuie sa colectam separat deseurile de echipamente electrice si bateriile uzate?
- Echipamentele electrice si bateriile uzate contin substante toxice precum mercur, fosfor, cadmiu si alte metale grele sau diverse bromuri care polueaza solul, apa si aerul.
- Prin reciclarea corecta a DEEE sunt recuperate materii prime secundare, care vor fi reintroduse in circuitul economic si se vor regasi in produsenoi.
- Daca reciclam 1 milion de telefoane mobile, recuperam 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg de paladiu si 9 tone de cupru.
- Daca reciclam 10.000 de televizoare, recuperam 130 de tone de sticla, 30 de tone de plastic, 25 de tone de fier si 10 tone de cupru.
- O singura baterie uzata aruncata la cosul de gunoi, apoi ajunsa la rampa de gunoi, poate polua un metru patrat de pamant si 10 litri de apa.
In contextul demersului continuu de informare a populatiei, ECOTIC pune la dispozitia publicului larg o harta online a punctelor de colectare din sistemul propriu. Cetatenii sunt invitati sa predea echipamentele electrice uzate sau stricate, precum si bateriile la punctele de colectare disponibile pe http://inchide-stinge-recicleaza.ro/cum-se-recicleaza/
„Un mediu mai curat inseamna o viata mai buna, o viata mai sanatoasa. Cu o9atitudine putem cu adevarat sa avem o viata la un nivel si un standard european”, afirmă Sorin Mierlea – Presedinte Asociatia InfoCons.
Pentru mai multe detalii accesati www.ecotic.ro si www.inchide-stinge-recicleaza.ro