Economia Romaniei a scazut in trimestrul II cu 8,8%

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei s-a micsorat in trimestrul al doilea cu 8,8% fata de intervalul similar din 2008, si a fost cu 1,2% mai mic decat in primele trei luni ale acestui an, potrivit datelor estimative publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS).

Analistii anticipau ca economia Romaniei a inregistrat o scadere cuprinsa intre 8% si 10% in perioada aprilie – iunie fata de acelasi trimestru din 2008, dupa ce toate sectoarele economiei au avut o evolutie negativa, mentionand ca trimestrul II sau urmatoarele trei luni vor reprezenta punctul minim al scaderii economiei.

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, afirma insa punctul minim la nivel anual va fi atins in ultimul trimestru din acest an sau in primele trei luni din 2010. In primul semestru, economia Romaniei s-a contractat cu 7,6%, potrivit INS.

In primul trimestru al acestui an, produsul intern brut al Romaniei s-a comprimat cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, ajungand in valoare nominala la 96,521 miliarde lei (22,6 miliarde euro).