Echipe de la Prefectura Brăila şi CJ au fost trimise în judeţ pentru a pregăti proiectele pentru absorbţia de fonduri europene

Echipe de specialişti de la Prefectura Brăila şi de la Consiliul Judeţean au fost trimise în toate localităţile din judeţ pentru a inventaria proiectele concepute de primării pentru absorbţia de fonduri europene şi, acolo unde este cazul, a ajuta la redactarea lor, au declarat luni prefectul Gheorghi Obreja şi preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu.

“Vrem să vedem cum stau cu partea de proiecte, de pregătire pentru absorbţie. Asta ne interesează pe noi. Dacă nu reuşim o absorbţie de 60%-70%, tragem targa pe uscat. Eu le-am sugerat, în toate discuţiile pe are le-am avut cu primarii, să scrie cât mai multe proiecte”, a spus Gheorghi Obreja.

Gheorghe Bunea Stancu a menţionat că angajaţi de la Centrul de Formare şi Documentare au mers în toate localităţile din judeţ pentru a pregăti anul 2014-2020 cu proiecte şi programe. “Au avut discuţii la nivelul fiecărei primării. Din martie mi s-a spus că se pot accesa fonduri europene. Noi pregătim proiectele, pentru că trebuie să fim pe fază. Mici, mari, important este că trebuie să câştigăm cât mai multe”, a declarat Gheorghe Bunea Stancu.

Brăila se află pe locul al doilea în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, potrivit unei situaţii prezentate de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR). Clasamentul a fost realizat în baza proiectelor finalizate şi implementate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, totalul proiectelor câştigate în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, din care fac parte judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea fiind de 405, iar finanţarea totală de peste 485 milioane de euro.

Brăila ocupă poziţia a doua, cu o valoare a fondurile europene atrase de aproximativ 100 milioane de euro, peste media pe regiune care este de 80 milioane euro. Pe prima poziţie se află Constanţa, care a atras 160 milioane de euro, pe a treia Galaţi – cu 70 milioane euro, pe a patra Tulcea – cu 60 milioane de euro, pe a cincea Buzău – cu 55 milioane de euro, iar pe ultima – Vrancea – cu aproximativ 55 milioane euro. AGERPRES