Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, şi directorul Regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”, Alexandru Anghel, au participat, în perioada 30 august-1 septembrie, în Italia, la procedurile de testare a echipamentelor produse de firma Thales Italia S.p.A. pentru aeroportul din Braşov, care urmează să fie livrate în perioada următoare.

Conform unui comunicat remis de Consiliul Judeţean Braşov, procedura de acceptare la fabrică s-a finalizat în cele mai bune condiţii, verificarea tuturor parametrilor tehnici fiind realizată în conformitate cu un program şi o schemă atent prestabilite de către personalul de specialitate.

Echipamentele ILS şi DVOR, necesare asigurării serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav, sunt, în prezent, în etapa testelor de fabrică (FAT) şi vor fi livrate în această lună, iar în octombrie – echipamentul DME.

„Etapele de lucru vor fi următoarele: livrarea propriu-zisă a aparaturii o va efectua firma Thales, instalarea la faţa locului o va realiza asocierea UTI – BOG’ART, punerea în funcţiune şi testarea echipamentelor vor fi făcute de experţii producătorului Thales, în timp ce verificarea în zbor a modului în care operează acestea se va realiza pe parcursul mai multor zile, cu ajutorul avionului de calibrare al Autorităţii Aeronautice Civile Române şi în prezenţa specialiştilor firmei italiene, perioadă în care urmează să fie realizate reglajele finale de funcţionalitate”, a explicat Alexandru Anghel.

„La jumătatea lunii decembrie a acestui an ne propunem verificarea din zbor a funcţionalităţii echipamentelor, pentru respectarea cerinţelor privind procedurile instrumentale de zbor elaborate pentru Aeroportul Braşov. (…) Thales este unul dintre liderii mondiali în tehnologie. Este firma cu cea mai mare cotă de piaţă în domeniu, investind 1 miliard de euro pe an în dezvoltare, ceea ce pentru noi reprezintă o garanţie în plus că Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav va dispune de cele mai avansate şi mai performante tehnologii pentru asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană. Intenţia noastră este de a operaţionaliza Aeroportul cât mai rapid cu putinţă, dar trebuie să respectăm toate procedurile obligatorii care ţin de certificarea şi funcţionalizarea lui”, a declarat, la rândul său, preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea.

După livrarea, instalarea şi verificarea în zbor a echipamentelor care asigură serviciile de navigaţie aeriană, va urma etapa de certificare a acestora, iar până la jumătatea anului viitor, pe baza procedurilor convenite de administraţia judeţeană cu Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi cu ROMATSA, vor fi parcurse toate etapele premergătoare operaţionalizării Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, se arată în comunicatul citat. AGERPRES