Noul prefect al judeţului Harghita, Petres Sándor, şi subprefectul Isabela Prodan au fost învestiţi în funcţii pe 17 martie, în cadrul unei ceremonii desfăşurată în sistem de videoconferinţă.

Ceremonia a început cu intonarea imnului de stat al României, după care subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Gheorghe Sorescu a dat citire hotărârilor de guvern de numire în funcţie, iar cei doi au rostit jurământul.

Noul prefect al judeţului Harghita, Petres Sándor, care a ocupat până acum fotoliul de subprefect, are 52 ani, este licenţiat în fizică şi are un master în administrarea afacerilor. În 1996 a fost ales pentru prima dată în Consiliul Judeţean pe lista UDMR şi de atunci, până în 2001, a fost reales la fiecare dintre scrutinurile locale care au urmat. Din 2001 până în 2014 a ocupat continuu funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, iar din 2014 a făcut parte din aparatul de conducere al Instituţiei Prefectului, ocupând atât funcţia de prefect al judeţului cât şi pe cea de subprefect.

Petres Sándor a fost numit în funcţia de prefect după ce aceasta a rămas vacantă în luna septembrie 2021, când fostul prefect al judeţului Harghita, Szabó Zsolt, de la USR, a fost revocat de premierul de atunci, Florin Cîţu.

La învestirea în funcţie, Petres Sándor a vorbit despre prioritarea imediată a mandatului său şi le-a transmis locuitorilor judeţului mesajul că pot avea încredere în instituţia pe care o conduce.

„Prioritatea pe termen foarte scurt şi scurt pentru mine este să ajutăm, în echipa de conducere completă, ca această instituţie să poată să ia o gură de aer, după ultimii doi ani care au fost foarte grei, care au adus provocări neîntâlnite de noi până acum, ani pe care i-am dus cu un personal redus, din motive obiective şi subiective. Deci, toate aceste necazuri şi greutăţi mi-aş dori să le putem, cât de cât, rezolva, să putem trece peste ele, astfel încât să putem lucra un pic mai bine şi mai eficient, pentru că dacă această instituţie lucrează mai bine şi mai eficient, este bine atât pentru locuitorii judeţului cât şi pentru Guvernul României. (…) Mesajul meu pentru locuitorii ar fi să aibă încredere în instituţia noastră, să ştie că aici sunt oameni care chiar vor să ajute la rezolvarea problemelor”, a declarat noul prefect al judeţului Harghita.

La rândul său, subprefectul Isabela Prodan s-a declarat onorată de demnitatea în care a fost învestită şi a precizat că îşi doreşte să reprezinte un sprijin în soluţionarea problemelor cetăţenilor.

„Funcţia de demnitate publică în care tocmai am fost investită este o funcţie care mă onorează şi care, în acelaşi timp, îmi creează foarte mari obligaţii. Jurământul pe care tocmai l-am rostit este un angajament în faţa Guvernului României şi în faţa cetăţenilor acestui judeţ. Vreau ca prin toată activitatea mea de astăzi înainte să fiu un sprijin pentru autorităţile locale, pentru instituţiile din judeţul Harghita, pentru soluţionarea problemelor cetăţenilor”, a declarat Isabela Prodan.

Aceasta a fost propusă de Partidul Social Democrat, este absolventă de studii economice, profil management, iar din anul 2001 lucrează în cadrul Instituţiei Prefectului Harghita, în cadrul structurii care coordonează serviciile publice deconcentrate, intervenţiile în cazul producerii unor situaţii de urgenţă precum şi monitorizarea programelor de dezvoltare derulate în judeţ.

Ceremonia de învestire în funcţie s-a desfăşurat într-un cadru restrâns, la aceasta participând şi subprefectul Marius Ţepeluş, susţinut de PNL, cel care a îndeplinit până acum atribuţiile de prefect, dar şi câţiva şefi de instituţii şi reprezentanţi ai cultelor. AGERPRES