După 300 de ani, Cetatea Oradea intră în reabilitare

cetatea oradea.jpgCetatea medievală Oradea va intra în şantier de reabilitare la 1 aprilie, printr-un amplu proiect de revitalizare în vederea introducerii în circuitul turistic european, finanţat cu suma totală de peste 36,7 milioane de lei, din care 28,7 milioane de lei nerambursabil, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013.

Proiectul va începe efectiv prin deschiderea şantierului în aprilie pentru a reabilita, în primă etapă, trei clădiri din perimetrul cetăţii, anume corpurile G, H şi K, unde se vor regăsi, în cel mult doi ani, o Stradă a breslelor, între două clădiri cu ateliere ale meşteşugarilor, o cramă cu vinuri vechi şi restaurant medieval, o brutărie după modelul medieval, un Muzeu al pâinii şi patiserie franţuzească.

Clădirea G va fi reabilitată ca sediu administrativ al cetăţii. Lucrările de săpături arheologie vor continua pe parcursul lucrărilor pentru a descărca situl de mărturii istorice. Festivitatea de anunţare a demarării lucrărilor şi predarea amplasamentului pentru cele 10 obiective de investiţii (8 corpuri de clădire, drumuri şi spaţii verzi) a avut loc marţi în Grota roşie din Cetate, la care au participat managerul de proiect, Dumitru Sim, viceprimarul Rozalia Biro, diriginţii de şantier, conducătorul de proiect arh. Pafka Ernest şi reprezentanţii SC Constructorul Sălard SRL, executanţii lucrărilor.

La peste trei ani de la iniţierea procedurilor de scriere, depunere şi evaluare a proiectului, Municipiul Oradea se află în faţa unui moment istoric memorabil, care cu siguranţă va deveni filă de istorie locală şi regională, prin ‘renaşterea punctului zero’ al existenţei sale, a nucleului ce a stat la baza formării oraşului de pe malurile Crişului Repede. “Ne aflăm cu toţii, comunitatea orădeană, în ansamblul său şi membrii echipei de proiect, în faţa unui moment istoric: recuperarea memoriei şi identităţii locale, prin reabilitatea Cetăţii medievale, o cetate stelară nu numai ca formă, ci şi ca importanţă pentru această parte de ţară. Suntem în preambulul unei fervente activităţi de restaurare şi revalorizare a peste 300 de ani de istorie. Timpul e cu atât mai preţios acum, cu cât vremurile de Aur ale Cetăţii Oradea, atunci când ea se erija într-un vârf al umanismului transilvan şi într-un bastion de apărare a creştinătăţii, va fi recuperat redându-i-se strălucirea de altădată, pentru a o readuce în constelaţia marilor valori naţionale”, a spus Dumitru Sim, managerul de proiect.

Întreaga cetate va fi reabilitată etapizat în perioada de implementare a proiectului ce se derulează timp de 72 de luni, din iunie 2009 până în iulie 2015 şi are ca şi scop reintroducerea în circuitul turistic naţional, regional şi internaţional a monumentului Cetatea Oradea ca şi centru regional reprezentativ de patrimoniu cultural şi turism. AGERPRES