In comuna prahoveana Filipestii de Padure a fost inaugurat, joi, proiectul “Drumul voievozilor”, in prezenta reprezentantilor administratiei judetene si locale.
Proiectul „Drumul Voievozilor”, initiat de presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, promoveaza valorile culturale, monumentele istorice, de arhitectura punand in valoare descoperirile arheologice si monumentele arhitecturale de mare interes de pe traseul care incepe la Filipestii de Padure si traverseaza 16 localitati din zona de sud a judetului.
„Drumul Voievozilor este cel de-al treilea proiect turistic promovat de Consiliul Judetean Prahova, dupa Drumul vinului si Drumul fructelor si urmareste readucerea la viata a locurilor pline de istorie ale acestor meleaguri, unde turistul poate merge pe urmele voievozilor Matei Basarab, Vlad Tepes si Mihai Viteazul”, a afirmat Mircea Cosma. Acesta a precizat ca, daca “Drumul vinului” si “Drumul fructelor” promoveaza produsele specifice si traditiile zonelor respective, “Drumul voievozilor” promoveaza valorile culturale, monumentele istorice, de arhitectura, dand sansa tuturor de a afla direct de la sursa, acolo unde istoria dainuie prin siturile arheologice, trecutul impresionant al acestor locuri.
Spre deosebire de primele doua proiecte turistice lansate in acest an de CJ Prahova, care au rolul de a dezvolta agroturismul in judet, “Drumul voievozilor” este inceputul unei campanii de recunoastere a istoriei acestor meleaguri, in special al zonelor unde o mare influenta au avut-o domnitorii Vlad Tepes si Mihai Viteazul. Localitatile aflate pe “Drumul voievozilor” detin pe teritoriul lor importante puncte de atractie pentru iubitorii de istorie si arta. Printre acestea se numara monumentele arhitecturale de o deosebita valoare cum sunt: biserica ctitorita de Matei Basarab si Curtea domneasca de la Gherghita, castelul boierilor Cocorascu de la Cocorasti Colt, conacul Pana Filipescu de la Filipestii de Targ. De asemenea, la Targsorul Vechi, Manesti, Brazi, Balta Doamnei, Dragaganesti si Gherghita s-au descoperit resturi de metale si obiecte de ceramica specifice perioadei neolitice, iar la Tinosu, au fost facute descoperiri care atesta existenta unei cetati datand din secolul III I H.
vRezervatia arheologica Targsorul Vechi, situata la 10 kilometri de Ploiesti se plaseaza, prin importanta descoperirilor unice in zona Munteniei, alaturi de cunoscutele rezervatii arheologice de la Histria si Sarmizegetusa Regia. “Drumul voievozilor: traverseaza si municipiul Ploiesti unde vor fi puse in valoare documentele emise de Mihai Viteazul, ctitorul orasului. La sfarsitul secolului al XVI-lea, Mihai Viteazul transforma satul Ploiesti in targ domnesc, datorita asezarii sale la intersectia marilor drumuri comerciale catre Moldova, Transilvania si Dunare. In anul 1599, cand a pornit spre cucerirea Transilvaniei, Mihai Viteazul avea stabilita tabara militara a operatiunilor sale la Ploiesti, aici primind si juramantul de credinta al armatei si defilarea trupelor.
Prin Proiectul “Drumul Voievozilor”, Consiliul Judetean Prahova isi propune nu doar recunoasterea cultural-istorica a zonei de sud a judetului, ci si dezvoltarea sa economica prin proiecte conexe de infrastructura si dezvoltarea unor parcuri industriale la Ciorani si Aricestii Rahtivani. “Pana in anul 2012, CJ isi propune sa atraga in zona de sud a judetului, in cadrul acestui proiect si in cele conexe de dezvoltare economica a zonei, peste 50 de milioane de euro din fonduri europene”, a precizat Mircea Cosma. Proiectul “Drumul voievozilor” va fi depus pentru finantare europeana, in luna decembrie, la Bruxelles. AGERPRES