“Drumul Vinului”, dintre Blaj si Tirnaveni, a fost reabilitat si modernizat

Drumul care face legatura intre municipiile Blaj, judetul Alba, si Tirnaveni, judetul Mures, reabilitat si modernizat cu peste 9,6 milioane de euro, majoritatea fonduri nerambursabile, a fost finalizat, cu un an intarziere si dupa doua prelungiri ale termenului de executie.

In prezenta reprezentantilor Consiliilor Judetene din Alba si Mures, miercuri a avut loc receptia de terminare a lucrarilor pentru obiectivul “Reabilitarea si modernizarea sistemului rutier a DJ 107 si DJ 107 D Alba – Mures”.

Cele doua consilii judetene partenere in proiect au luat o decizie comuna de colaborare si finantare, stabilind ca refacerea acestui drum este o prioritate pentru dezvoltarea potentialului economic si social al zonei aferente drumului, dar si al Regiunii Centru. CJ Alba a contribuit cu peste 2,6 milioane de euro, iar CJ Mures, cu 344.000 de euro. Urmeaza o perioada de 365 zile de notificare a defectelor, respectiv daca vor aparea defecte pe acest drum dat in folosinta si circulat, acestea vor fi notificate si reparate de constructor. Dupa aceasta perioada de un an de zile va avea loc receptia finala.

Finantat prin programul Phare 2004, destinat dezvoltarii infrastructurii locale si regionale, proiectul, depus in 2005 la ADR Centru, a fost aprobat in 2006, iar in 2007 au inceput lucrarile de reabilitare si modernizare a drumurilor judetene DJ 107 si DJ 107 D. Cu un buget total de peste 9,60 milioane de euro, dintre care 7,94 milioane de euro fonduri nerambursabile alocate de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, in acest proiect au fost facute doua prelungiri ale termenului de executare si finalizare a lucrarilor. Bugetul prevazut al proiectului a fost alocat pentru lucrari de asfaltare, constructii rigole de pamant, fundatii din balast, terasamente, precum si lucrari la frezari, santuri de beton, activitati necesare pentru reabilitarea celor peste 39 kilometri de sosea, dar si a 11 poduri si 60 de podete, precum si a 296 de accese la proprietati.

Drumul a fost reabilitat de o firma portugheza, aleasa in urma unei licitatii internationale organizate de Ministerul Integrarii Europene (desfiintat dupa intrarea Romaniei in UE -1 ianuarie 2007 – n.r.). Desi termenul de finalizare a lucrarilor era septembrie 2008, ceea ce insemna ca firma a avut la dispozitie peste 500 de zile pentru derularea proiectului, practic lucrarile de reabilitare a carosabilului au inceput doar vara trecuta.

Cu o lungime de peste 30 de kilometri, “Drumul Vinului” este unul dintre cele mai importante drumuri judetene din Alba, care face legatura intre Blaj si judetul Mures. DJ 107 are si o importanta turistica, deoarece traverseaza podgoria Jidveiului, de unde ii si vine si titulatura de “Drumul Vinului”. CJ Alba a inclus aceasta zona intr-un ambitios proiect care imbina dezvoltarea turistica cu cea economica si culturala a judetului, proiect numit, de asemenea, “Drumul Vinului”. AGERPRES