Consiliul Local Galaţi a aprobat, într-o şedinţă extraordinară, trecerea terenului aferent drumului de centură din domeniul public şi administrarea municipiului Galaţi în domeniul public şi administrarea Consiliului Judeţean Galaţi pentru a putea fi modernizat şi reabilitat printr-un proiect european de aproximativ 40 milioane euro.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat că prin hotărârea adoptată de CL Galaţi i s-a înlesnit Consiliului Judeţean Galaţi posibilitatea să depună un proiect pentru modernizarea şoselei de centură cu fonduri europene, activitate care va dura trei-patru ani.

„Este vorba despre predarea drumului de centură a municipiului Galaţi către Consiliul Judeţean care este în momentul de faţă singura entitate eligibilă pentru a atrage fonduri pentru un astfel de proiect. Este un proiect care cred că se va ridica la aproximativ 40 de milioane de euro, din calculele noastre, iar cu tot ceea ce înseamnă perioada de licitaţii, cred că se va duce la aproximativ trei-patrru ani de zile pentru implementare”, a spus primarul.

Edilul a mai spus că modernizarea şoselei de centură va presupune lărgirea carosabilului la patru benzi, care va facilita traficul greu şi va reduce numărul de accidente. „Este un proiect extrem de important pentru municipiul Galaţi pentru că ar rezolva multe probleme, pe de o parte legate de accesul traficului greu în municipiul Galaţi, iar pe de altă parte problemele care tot apar de fiecare din punct de vedere al accidentelor care au loc pe centura aceasta a noastră. Sperăm să îl ducem la bun sfârşit pentru că termenele sunt foarte scurte, până pe 28 decembrie trebuie să depunem proiectul”, a precizat primarul. Pucheanu a mai precizat că pentru realizarea proiectului vor fi făcute aproximativ 14 exproprieri în valoare de circa 1,5 milioane de euro. „La prima vedere vor fi 14 exproprieri din câte ştiu, e posibil să mai pară două-trei exproprieri, aproximativ 1,5 milioane de euro ar fi necesari pentru exproprieri, dar sumele vor putea fi avansate în momentul în care vom avea un studiu sau o evaluare, vorbim la nivel ipotetic acum”, a menţionat edilul.

CJ Galaţi a aprobat, tot într-o şedinţă extraordinară, solicitarea către CL Galaţi pentru preluarea drumului de centură a municipiului Galaţi. Potrivit preşedintelui CJ Galaţi, Costel Fotea, după semnarea parteneriatului cu CL Galaţi, va fi nevoie de două hotărâri de guvern pentru ca autorităţile să poată depune proiectul, până pe 28 decembrie, la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, pentru a obţine finanţarea, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa de finanţare SUERD.

„Este un proiect vital, de importanţă strategică pentru judeţul Galaţi. Sper să şi fie implementat. Ca proiect, făcând conexiune cu un drum naţional – DN 26, care se intersectează cu un drum european TNT, centura va avea un punctaj foarte mare, ceea ce mă face încrezător că va fi eligibil. Este un proiect al CJ, împreună cu municipiul Galaţi. Va fi un parteneriat între consiliile local şi judeţean – 10,98 de kilometri de drum municipal vor fi transformaţi şi clasificaţi în drum judeţean. În perioada imediat următoare, trebuie să obţin două hotărâri de guvern, asta este temerea mea: una pentru clasificarea drumului şi alta pentru a trece suprafeţele de teren din patrimoniul CL în patrimoniul CJ. Avantajul este că, în momentul de faţă, mai sunt bani necheltuiţi pe această axă”, a declarat Fotea. AGERPRES