tanase_dragos.jpgPentru implementarea proiectului minier de la Roşia Montană mai este nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, la care se adaugă fondul de lucru pe primele luni până la începerea obţinerii veniturilor din vânzarea aurului, a declarat, joi, directorul general al companiei Roşia Montană Gold Corporation, Dragoş Tănase.

Tănase a fost audiat în cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului care analizează exploatarea minieră de la Roşia Montană. „Pentru obţinerea integrală a surselor de finanţare, proiectul trebuie aprobat. Noi am finanţat până astăzi 600 milioane de dolari în dezvoltarea acestui proiect, deci practic toate activităţile propuse, activitatea de explorare geologică, începerea activităţii de strămutare, proiectarea tehnică, cercetarea arheologică. Toate aceste lucruri au fost finanţate până astăzi din cele 600 milioane de dolari finanţate la zi. Pentru implementarea proiectului minier mai este nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, plus fondul de lucru pe primele luni până la începerea obţinerii veniturilor din vânzarea aurului. Aceşti 1,4 miliarde de dolari se vor finanţa în trepte, pe măsură ce proiectul este avizat”, a spus Tănase.

Potrivit acestuia, în acest moment este prematură finanţarea a 1,4 miliarde de dolari, din moment ce compania nu are aprobările. „În acordul încheiat cu statul român, dacă ne uităm în acord, din câte îmi aduc aminte, cred că la articolul 11 există o prevedere prin care noi vom furniza statului român planul de finanţare pentru proiect. Compania a făcut până acum două planuri de finanţare, deci până acum am angajat de două ori echipe de finanţatori. Un astfel de exerciţiu costă foarte mulţi bani, pentru că trebuie să mergi pe pieţele internaţionale, să angajezi brokeri acreditaţi pe pieţele internaţionale, brokerii respectivi trebuie să treacă prin nişte proceduri, due diligence tehnic, due diligence juridic, due diligence financiar. Un astfel de exerciţiu de a întocmi un plan de finanţare este un exerciţiu nu tocmai simplu, costă nişte bani şi acest exerciţiu se va face imediat cum există certitudinea că proiectul merge mai departe. Altfel, boardul şi Consiliul de Administraţie nu ar aproba să cheltuim din nou sume de bani pentru finanţare şi pentru aceşti bani de due diligence fără a avea certitudinea că mergem mai departe”, a precizat directorul general RMGC. AGERPRES