Dragoș Pîslaru, Europarlamentar: UE a alocat 87 de milioane de euro pentru Republica Moldova

”Uniunea Europeană a făcut destul de multe lucruri pentru ajutarea ţărilor din parteneriatul estic: a acordat un pachet de 980 de milioane de euro pentru ajutor. Din acestea, 87 de milioane de euro au fost acordate  pentru Republica Moldova, pentru partea de echipamente, aparatură medicală, pe lângă instrumentele clasice de la Banca Europeană de Investiţii, însă atitudinea autorităţilor din Republica Moldova este refractară faţă de aceste ajutoare, iar poziţia României este una delicată”. Declarația a fost făcută de europarlamentarul Dragoș Pîslaru, în cadrul primei dezbateri video din programul de comunicare profesională transfrontalieră ”Integrare Economică Europeană”. Tema ediției a fost ”Presiunea asupra activității economice în era post Covid -19. Rolul bunelor practici de reglementare și control pentru ieșirea din criză”.

Ce facem cu banii UE

”Reacţia Europei, pe tema pandemiei, devine din ce în ce mai bine articulată. Şi discutăm de un plan de redresare, ce include o sumă considerabilă, de 750 de miliarde de euro, care ar veni suplimentar peste cei 1,1 trilioane, din cadrul financiar al UE. Discutăm aproape de o dublare a bugetului, care aduce după sine întrebarea: de unde luăm resursele? Dar, înainte să vorbim despre câţi bani sunt, haideţi să discutăm despre ce s-ar face cu ei. În Parlamentul European, eu am privilegiul de a mă afla în trei comisii, toate fiind interesate de mediul de afaceri. Sunt coordonator în Comisia de Muncă şi Afaceri Sociale, sunt membru plin în Comisia de Economie şi Afaceri Monetare şi mai sunt membru în Comisia de Industrie, Energie, Cercetare, Inovare şi, practic, acopăr această triadă de comisii, care sunt legate de problemele economice”, a susținut Pîslaru, în cadrul discuțiilor.

Europa vrea supremația tehnologică

Potrivit europarlamentarului, pactul ecologic nu este doar un răspuns la provocările climatice, adică nu se referă doar la probleme de mediu, ci şi la ridicarea ambiţiei la nivel european de a investi în tehnologie.

”Cu alte cuvinte, Europa, văzând că are un declin tehnologic, în lupta cu China şi cu celelalte blocuri, vrea să reia supremaţia tehnologică, prin investiţii masive, în domeniul tehnologiilor nepoluante. La capitolul transformare digitală, nu discutăm doar de ambiţia de a avea start-up-uri în domeniul IT şi de a consolida  lanţurile valorice, pentru a realiza structuri de tip Silicon Valley sau alte dezvoltări, ci discutăm de a regândi complet digitalul, la nivel european. Aici, oportunităţile sunt legate de investiţii în tehnologii, cum ar fi inteligenţa artificială, automatizarea, mari platforme, cum este şi 5G”, a explicat eurodeputatul.

Industria auto, în avantaj

În ceea ce privește politica industrială, reprezentantul PE s-a referit la faptul că ”există 14 ecosisteme industriale de interes pentru România, iar cine are un business legat de unul dintre aceste ecosisteme are şanse mai mari de reuşită, pe piaţa europeană şi globală; putem remarca o întrepătrundere între noua politică industrială şi transformarea digital, iar, practic, dacă digitalul şi zona verde sunt chestiuni transversale, aici ne uităm la lucruri sectoriale şi vedem sectoare importante pentru România, cum ar fi industria auto”.

În sectorul IMM, discutăm, potrivit lui Pîslaru, de ”noi instrumente de acces la sursele de finanţare, iar ceea ce este foarte important este acest accept pe inovare, pe IMM-uri şi digital”.

Ultimul pilon la care s-a referit europarlamentarul este cel legat de competenţe şi de partea profesională, tehnică, ”care va permite conectarea cu locurile de muncă ale viitorului, oportunităţile pentru România fiind enorme”.

40 de miliarde de euro pentru România

”În jurul celor cinci linii importante, are loc discuţia despre bani. Pe partea de bani, România avea deja cea mai mare alocare pe politicile de coeziune şi pe cea agricolă. Este importantă şi administrarea acestor resurse, dar aş îndrăzni să cred că piaţa s-a mai aşezat, că există o înţelegere mai bună a modului în care se pot accesa aceste resurse şi, per total, discutăm de o anvelopă financiară de circa 40 de miliarde de euro pentru România, care ar trebui să se împartă pe programele operaţionale”, a mai explicat Pîslaru.

Despre ”Integrare Economică Europeană”

Programul ”Integrare Economică Europeană” urmărește coagularea unei comunități de lideri care să susțină schimbul de bune practici și să faciliteze discuțiile și dezbaterile mediului de afaceri din estul Europei, pe calea integrării economice europene, astfel încât, prin cooperarea între regiuni și organizații, să se identifice soluții care pot fi implementate eficient.

La prima ediție, au participat, din Republica Moldova, reprezentanți ai EBA, AMCHAM, FIC, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, ODIM, CALM, Asociția Patronală MĂR, Agenția Națională de Investiții, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, ANOFM și Ministerul Economiei și al Infrastructurii. Au avut alocuțiuni speciale europarlamentarul Dragoș Pîslaru, Președintele Camerei Consultanților Fiscali Dan Manolescu, Rodica Verbeniuc, Director General al Agenției Naționale de Investiții, Nicolae Furtună, Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Mila Malairău- Amcahm Moldova. Managerii grupului Purcari și ai fondului de investitii EquiLiant Capital și cei ai European Business Association Moldova au avut, de asemenea, intervenții, în timpul dezbaterii.

Programul ”Integrare Economică Europeană”, dezvoltat de Oameni și Companii, în colaborare cu Ad Interim Consultum și Camera de Comerț și Industrie Iași, va continua cu întâlniri lunare și are o secțiune dedicată, pe platforma GlobalManager.ro.

GlobalManager.ro are +700 de abonați, executivi și antreprenori, și este una dintre cele 19 platforme digitale, adresate unor comunități business și profesionale, dezvoltate de Oameni și Companii.