Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice a primit joi asigurări că lucrările la pasajul subteran Mihai Eminescu, din zona centrală a Iaşiului, vor fi finalizate la sfârşitul lunii iulie.

Vicepremierul Liviu Dragnea a spus reprezentanţilor autorităţilor locale şi constructorilor că termenul de 14 luni pentru construirea unui pasaj auto subteran reprezintă ‘un termen foarte mare’.
‘Pentru ieşeni este un proiect extrem de important să aibă acest pasaj. Lucrările sunt efectuate în proporţie de peste 90 la sută, de la minister fondurile sunt disponibile, Primăria Iaşi a făcut tot ceea ce avea de făcut. S-a înlocuit sistemul de plată de la rambursare la decontare. Cum vin documentele la noi, le decontăm în trei zile. Mai este puţin. Totuşi, 14 luni de zile este un termen foarte mare. Am acceptat ca termenul să fie până la finalul lunii iulie. Este nevoie de un mic efort’, a spus Liviu Dragnea.
Parte a proiectului Axei de Transport Est-Evest derulat de Primăria Iaşi cu fonduri europene în valoare de aproape 53 milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional, pasajul subteran Mihai Eminescu are o lungime de 286,4 metri, o lăţime de 10 metri şi o înălţime de cinci metri şi va fi avea două benzi de circulaţie, cu o lăţime de 3,5 metri fiecare şi două trotuare destinate intervenţiilor, cu o lăţime de 1,5 metri, dar şi rampe de acces dinspre strada Păcurari şi bulevardul Independenţei. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost luna noiembrie 2013, dar acesta a fost modificat de mai multe ori din cauza contestaţiilor, a siturilor arheologice descoperite în timpul săpăturilor, conflictele de muncă declanşate între muncitori şi reprezentanţii primei firme constructoare. Un ultim termen impus pentru finalizarea lucrărilor de execuţie este cel de 1 august 2014.

‘Lumea e nemulţumită că în această zonă a oraşului lucrările se finalizează după 14 luni. Noi ne-am achitat datoriile. Problema e că fostul constructor nu a avut personal suficient, oamenii au tot intrat în grevă la un moment dat, iarna nu s-a mai lucrat, şantierul a fost închis. Au fost şi multe descărcări arheologice’, a spus primarul Gheorghe Nichita.
În timpul vizitei sale de joi de la Iaşi, Liviu Dragnea a avut o întrevedere şi cu Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. AGERPRES