Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a făcut cunoscut că i-a adresat o scrisoare deschisă lui Eugen Orlando Teodorovici, ministru al Finanţelor Publice, în care e exprimată nemulţumirea arădenilor vis-a-vis de modul de alocare a banilor de la bugetul de stat către judeţul Arad. „Scrisoarea deschisă este o consecinţă a faptului că petiţia prin care susţinem drepturile Aradului şi arădenilor, petiţie pe care am postat-o pe internet, a adunat peste o mie de semnături, demonstrând că atunci când judeţul este în dificultate, putem da dovadă de solidaritate”, a declarat preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu,

În cadrul conferinţei de presă, Nicolae Ioţcu a dat citire şi scrisorii deschise adresate lui Eugen Orlando Teodorovici, ministru al Finanţelor Publice în Guvernul Ponta. „Problema care face obiectul scrisorii mele nu este de natură doctrinară. Ea nu priveşte diferenţe ideologice între PSD şi PNL. Dacă un partid, mai ales un partid de stânga, cum pretinde PSD că este, ar dori să ia măsuri pentru a-i sprijini pe cei mai săraci, n-aş avea absolut nimic de obiectat. Problema este, în primul rând, una de ordin tehnic sau aşa sper să fie”, scrie Nicolae Ioţcu în deschiderea scrisorii.

În continuare, şeful administraţiei publice a judeţului Arad a acuzat Guvernul Ponta pentru faptul că, prin majoritatea PSD din Parlament, a modificat fără consultarea transparentă a primăriilor şi consiliilor judeţene şi a asociaţiilor din administraţie, formula de alocare a fondurilor bugetare către administraţiile locale. „Susţinuţi de fostul ministru Liviu Dragnea, iniţiatorii acestei modificări, parlamentari PSD, au făcut în aşa fel încât administraţiile din unele judeţele mai sărace să primească fonduri suplimentare de la bugetul de stat. Fireşte, banii au fost luaţi de la judeţe performante, care au proiecte şi contribuie substanţial la creşterea bugetului naţional. Judeţul Arad a pierdut, faţă de anul trecut, nu mai puţin de 45 milioane de lei. Din această cauză, proiecte importante din domeniul sănătăţii sau al infrastructurii riscă să fie blocate. Primăriile unor oraşe şi comune se văd chiar puse în situaţia de a nu-şi mai putea desfăşura activitatea, dar nu numai judeţul Arad se confruntă cu această problemă, ci multe alte judeţe”, a afirmat Nicolae Ioţcu.

Aceasta a mai spus că ar fi putut înţelege şi admite mai întâi că politica PSD urmăreşte atingerea unor obiective sociale. Însă ea generează blocaje enorme şi risipă în toată administraţia, fapt pentru care soluţia temporară găsită de Guvern, de a permite administraţiilor să se împrumute de la Trezorerie, nu este cu adevărat o soluţie. În timp ce unele unităţi administrative au primit bani pe care îi pot cheltui cum vor, alte unităţi sunt forţate să se împrumute pentru a nu-şi bloca dezvoltarea. Aceasta este orice, dar nu o măsură social-democrată.

Pe de altă parte, el a spus că înţelege, de asemenea, că Guvernul a dorit să facă o schimbare în logica de alocare a fondurilor, dar nu a fost suficient de bine gândită înainte. Potrivit preşedintelui CJ Arad, multor primării le lipseşte resursa de cofinanţare pentru proiecte europene, iar ordonanţa Guvernului (OUG nr 2 /2015) nu rezolvă această problemă. Efectele acestei schimbări dovedesc, de fapt, că a fost chiar foarte greşită şi că se impune, urgent, schimbarea alocării banilor, chiar şi alocarea pe vechea formulă fiind mai echitabilă, socială.

La finalul scrisorii deschise, Ioţcu îl informează pe Teodorovici că, prin intermediul sus-amintitei petiţii, a solicitat deja Guvernului să schimbe alocarea banilor sau să revină la formula anterioară de alocare, care era echilibrată, raţională şi includea inclusiv criterii sociale. „Nu am primit nici un răspuns, aşa că am hotărât să vă adresez această scrisoare deschisă. Prin refacerea modului de alocare a resurselor de finanţare, Guvernul ar recunoaşte că a făcut o greşeală, dar ar arăta că are voinţa de a se corecta. Perpetuarea actualei situaţii ar face, dimpotrivă, ca blocajul şi risipa din administraţie (blocaj într-o parte, risipă în alta) să continue. Aceasta ar fi o dovadă a proastei guvernări a PSD, dar nu numai atât: ea ar arăta că motivaţiile reale ale deciziei Guvernului Ponta sunt de a susţine neperformanţa. Întâmplător sau nu, beneficiarii acestei decizii sunt, în cea mai mare parte, administraţiile conduse de reprezentanţi ai PSD”, a conchis Nicolae Ioţcu. AGERPRES