Curtea de Apel Targu Mures a decis sesizarea Curtii Constitutionale in dosarul penal privind o serie de infractiuni de coruptie, ce ar fi fost comise de primarul si de consilierii locali din municipiul Reghin. Instanta a admis cererile formulate de primarul din Reghin, Nagy Andras, precum si de fostii consilieri locali Bucin Lucia si Eros Csaba si a dispus sesizarea CCR cu o serie de exceptii de neconstitutionalitate ale unor ordonante de urgenta ale guvernului.
In perioada solutionarii exceptiilor de neconstitutionalitate instanta a dispus suspendarea judecarii cauzei. Dosarul a ajuns pe rolul Curtii de Apel Targu Mures in aprilie, insa nici pana acum instanta nu a putut verifica legalitatea sesizarii formulate de DNA, din cauza amanarilor repetate solicitate de inculpati si aparatori. In dosar sunt 19 inculpati – Andras Nagy, primarul orasului Reghin, 16 consilieri locali, notarul Maria Sus si Ioan Pintea, director si presedinte al Consiliului de Administratie la Lemn Metal Reghin.
Potrivit dosarului de la Curtea de Apel Targu Mures, partea vatamata este municipiul Reghin, prin Consiliul Local. In opinia DNA, cei 19 inculpati ar fi creat Primariei Reghin un prejudiciu in valoare de 69.861 de euro.
Procurorii DNA l-au trimis in judecata, pe 2 martie, pe primarul orasului Reghin, Andras Nagy, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice. In acest dosar, au mai ajuns in fata instantei notarul Maria Sus, acuzata de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, si Ioan Pintea, director si presedinte al Consiliului de Administratie al Lemn Metal Reghin, acuzat de nerespectarea prevederilor legale privind instrainarea si transmiterea folosintei imobilizarilor corporale. Alaturi de acestia se afla si 16 fosti consilieri locali din Reghin, din perioada 2004-2008, acuzati de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, pe 30 noiembrie 2005, consilierii locali ar fi aprobat un schimb de imobile intre o societate comerciala din Reghin si Consiliul Local, in conditiile in care exista o diferenta valorica foarte mare intre bunurile care fac obiectul schimbului.
Pe 29 iunie 2006, fiind determinati de primarul Andras Nagy, consilierii locali ar fi aprobat vanzarea unui teren in suprafata de 5.922 de metri patrati, situat in Reghin, catre o firma fara licitatie publica si la un pret subevaluat. Procurorii au mai aratat ca, pe 17 iulie 2007, primarul din Reghin ar fi incheiat cu Bucin Lucia, consilier local si administrator unic al societatii BUCIN MOB Reghin, un contract de schimb si un act de partaj voluntar si ca, in baza acestor acte, firma administrata de consilier ar fi preluat un teren in Reghin, in suprafata totala de 3.769 de metri patrati, fara nicio plata. Cele doua acte au fost autentificate de notarul public Maria Sus cu incalcarea prevederilor legale. In rechizitoriu se subliniaza ca, in aprilie 2006, Ioan Pintea, presedinte, administrator si director la Lemn Metal Reghin, ar fi aprobat vanzarea unui imobil din proprietatea acestei societati cooperative cu incalcarea legislatiei in vigoare.AGERPRES