florea dorin.jpgPrimarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, care este şi vicepreşedintele PDL, a apreciat miercuri, într-o conferinţă de presă, că subiectul privind o posibilă taxă pe combustibili pentru încălzire trebuie negociat serios şi trebuie implicaţi inclusiv primarii, care trebuie să fie chemaţi la discuţiile cu reprezentanţii Uniunii Europene.

„România trebuie înţeleasă în ceea ce înseamnă profunzimea ei, realitatea şi perioada istorică pe care o parcurgem (…) Pentru că nu vrem să creăm psihoze cetăţenilor, nu vrem să creăm îngrijorare, la câte îngrijorări creează criza cred că asta nu lipsea (…) Atunci o să vină la mine la casă şi la dumneavoastră sau oriunde pe teritoriul României să îmi ia taxă pentru orice. O să-mi ia taxă pentru expirat prelungit, deci dacă expiratul ţi-e mai prelung, probabil că o să pună o taxă pentru bioxid de carbon. Este o aberaţie. Răsfăţul şi mediocritatea românească de multe ori au fost în avanposturi şi au rămas şi aceia (oficialii europeni -n.r.) stupefiaţi de prostia care ne caracterizează de multe ori”, a spus Dorin Florea.

Edilul din Târgu Mureş a subliniat că Asociaţia Municipiilor şi Oraşelor din România trebuie să fie chemată să îşi spună părerea, „tocmai pentru a nu mai deveni primarul cobai la răsfăţul unui ministru”. Dorin Florea a reacţionat după declaraţiile recente ale ministrului Mediului, Laszlo Borbely, pe acest subiect. „Declaraţia făcută cu taxa de centrală consider că este o declaraţie pripită, aşa în lipsă de a spune altceva, dar care pe mine nu mă îngrijorează pentru că eu cunosc personajul. O consider pripită, nelalocul ei şi menită să creeze îngrijorare târgumureşenilor (…) Deci de la taxa pe maşini, la taxa pe fum, la taxa pe centrale eu spun că, pe bună dreptate, o să i se spună ‘Ministrul taxă’. Şi cred că nu vor greşi cetăţenii de nici un fel. Mă îngrijorează pentru că această situaţie în care a ajuns populaţia s-a ajuns datorită nevolniciei miniştrilor şi a lipsei unei strategii la nivel naţional”, a declarat Florea.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a dezminţit, marţi, informaţia potrivit căreia în România va fi introdusă o taxă pentru centralele de apartament, menţionând că este vorba despre o taxă pe combustibilii de încălzire discutată în prezent la nivelul Uniunii Europene şi faţă de care România s-a declarat neutră. ‘Haideţi să clarificăm lucrurile pentru că au ajuns informaţii trunchiate în presă. Se discută la nivelul Uniunii Europene despre o taxă pe combustibili pentru încălzire, care va fi mai mare în cazul în care poluarea e mai puternică, iar în cazul unei poluări mai mici, taxa să fie redusă. Trebuie să fie o unanimitate, deci un vot din partea tuturor. În momentul de faţă, România în principiu este de acord ca, în anumite condiţii, să vedem ce taxe noi introduce, dar este foarte dificil pentru că fiecare ţară are problemele şi nivelul de trai specifice. Noi nu ne-am pronunţat până acum dacă suntem ‘pentru’ sau ‘împotriva’ acestei taxe suplimentare, să fie foarte clar. După părerea mea, cred că din 2013 nu se va putea introduce o asemenea taxă. Nu putem vorbi de niciun fel de taxă suplimentară. Repet, nu se introduce niciun fel de taxă pentru centralele de bloc’, a subliniat Borbely.

Acesta a adăugat că la discuţiile de la nivelul UE, România participă intens, dar îşi va forma un punct de vedere după ce vor fi analizate consecinţele. ‘România participă la discuţii şi ne vom forma punctul de vedere atunci când vom vedea foarte clar care sunt şi consecinţele. Proiectul va fi finalizat într-o Directivă ce va apărea undeva prin anul 2013, dar până când nu există un consens din partea statelor nu există niciun pericol de a se introduce o taxă suplimentară. În momentul de faţă, România este rezervată în ceea ce priveşte noi taxe. Fiecare bloc are posibilitatea să decidă ce fel de centrală introduce. De exemplu, cea mai avantajoasă formulă ar fi fost să se instaleze centrală pe scară sau pe bloc, care poate fi bazată pe energie regenerabilă. Fiecare a venit, însă, cu varianta microcentralelor de apartament. Este o decizie a proprietarilor’, a explicat ministrul Mediului şi Pădurilor.

Luni, Laszlo Borbely declarase, într-o conferinţă de presă, că forul european analizează posibilitatea introducerii unei taxe de poluare pentru centralele termice de apartament, care ar putea intra în vigoare din 2015. ‘Între centralele de apartament şi sistemele centralizate pentru populaţie vor fi mai convenabile sistemele centralizate, mai ales că Uniunea Europeană discută o posibilă introducere a unei taxe de poluare pentru centralele individuale’, a precizat Borbely.

Conform datelor prezentate de compania Ariston Thermo la finele lunii mai, piaţa centralelor termice din România va înregistra o creştere cu 30% în 2011, pe fondul majorării preţului la încălzire prin sistemul centralizat în urma anulării subvenţiilor. AGERPRES