florea_dorin1.jpgPrimarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, prim-vicepreşedinte PDL, a declarat, joi, că regionalizarea României putea fi făcută de doi ani, după modelul pe care îl propune acum premierul Victor Ponta, însă acest lucru nu s-a dorit.

”E aceeaşi temă care trebuia făcută de doi ani (regionalizarea, n.r.). PDL a vrut s-o pună pe tapet, a anunţat-o, (…) o aveam gata făcută. Aduceţi-vă aminte – că aici se vede ipocrizia şi micimea acestor politicieni. România, în loc să gândească interesul naţional de prim plan, şi-au gândit interesul electoral. Putea fi făcută, după exact acelaşi model pe care vine acum domnul Ponta să-l propună (…) Nu s-a dorit, pur şi simplu. Din păcate, la vremea respectivă, putea fi făcută, dacă UDMR arăta înţelepciune şi asupra unui plan secund”, a susţinut Dorin Florea.
Edilul a susţinut că întrucât nu a găsit înţelegere la liderii UDMR pentru a realiza marile proiecte ale municipiului Târgu Mureş, dar şi ale regiunii, regionalizarea va găsi judeţul Mureş nepregătit.

”Le-am trimis două scrisori, plus o scrisoare deschisă şi şi în două convorbiri particulare cu domnul Marko Bela în care am explicat necesitatea acestui demers, atunci. Ei, iată, că acum vin foarte târziu, intrăm la grămadă. Şi am rămas fără autostradă de la Bălăuşeri spre Cluj, am rămas fără centurile oraşului, am rămas fără oraşul mare şi perspectiva tuturor municipiilor – Sighişoara, Reghin Târnăveni, Târgu Mureş (…) O să vedeţi că (…) vom pierde un an din absorbţia fondurilor regionale, pentru că nu au fost capabili să înţeleagă acest lucru”, a accentuat Dorin Florea.
Acesta şi-a exprimat regretul că alegerile nu au găsit administraţia locală ”cu toate lecţiile gata făcute pentru a aspira la funcţia de capitală a regiunii”. Primarul a mai spus că la crearea viitoarelor regiuni ale României trebuie să se ţină cont de anumite aspecte, că va fi nevoie de anumite compromisuri şi că pot fi discutate variantele cu 8 şi cu 12 regiuni.

”Probabil că ar trebui găsit un mic compromis. Pentru că vor crea – este clar acest lucru – tensiuni. (…) Problema mea – că între 8 şi 12 regiuni poate fi o discuţie. Pe mine (…) mă interesează să fiu într-o regiune puternică, mă interesează dacă pot să beneficiez maxim din această interferenţă culturală pe care o avem în plus în regiunea noastră, mai evidentă, să obţin maxim din acest lucru”, a afirmat Florea.AGERPRES