florea_dorin1.jpgPosibilitatea preluării colectării taxelor pe proprietate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), aşa cum se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie agreată la începutul lunii august de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional, este de natură să îngrijoreze primarii, a declarat presei, vineri, Dorin Florea, primarul din Târgu Mureş.

„Această intenţie, chiar doar studierea ei, vine să îngrijoreze foarte mulţi primari, pentru că începând cu anul 1997 această bază de date a fost trecută primăriilor, iar acestea s-au organizat şi orice primărie responsabilă colectează peste 90% din impozitele şi taxele locale. Acest lucru vine să neliniştească o parte a administraţiilor locale mai ales că în ceea ce înseamnă principiul autonomiei locale Asociaţia Municipiilor din România şi Asociaţia Oraşelor din România urmăresc descentralizarea – patrimonială, decizională şi financiară”.

„Intenţia trebuie discutată cu foarte multă seriozitate cu partenerul cel mai corect al MFP, care a fost AMR. Intenţia lor nu poate fi anunţată fără o minimă consultare cu AMR, care le-ar putea oferi o suită întreagă de măsuri care au dus la eficientizarea colectării acestor taxe”, a arătat Dorin Florea. Edilul din Târgu Mureş a susţinut că dacă intenţia ANAF este doar de a observa, de a intra în baza de date şi de a identifica persoane fizice şi juridice cu proprietăţi multiple aflate în diverse localităţi din România, „intenţia poate fi corectă, dar acest lucru se poate baza pe punerea la dispoziţia ANAF a bazelor noastre de date, iar ei prin soft-ul pe care îl achiziţionează să poată să identifice”.

„Poate să o facă şi fără colectarea taxelor, care ar îngrijora toţi primarii (…) Din contră, eu mă aştept să fie încurajate colectările şi susţinerea descentralizării financiare şi nu trebuie să existe această temere. Fiindcă orice Guvern poate să vină la un moment dat să ia aceşti bani şi să îi aloce problemelor guvernamentale (…) Aşa cum se întâmplă cu taxa pe viciu şi cea de mediu achitată de agenţii economici, dar care nu se întorc la administraţiile publice locale”, a accentuat primarul.

Florea a precizat că principiul autonomiei locale trebuie să permită primăriilor să gândească anumite facilităţi, anumite politici locale, iar acest lucru se poate face doar dacă administraţiile publice locale au venituri proprii.

‘Dacă vrem o descentralizare corectă acest lucru nu poate fi făcut unilateral şi trebuie să constituie un dialog cu Asociaţia Municipiilor din România’, a subliniat Dorin Florea.
În anul 2011, veniturile din taxele de proprietate (impozitele pe clădiri şi terenuri şi taxele pe mijloacele de transport) au reprezentat 39,5% din totalul veniturilor municipalităţii, gradul de colectare fiind de 94%.AGERPRES