“Domus Stil a aparut din dorinta de a ne implica pe piata imobiliara din Capitala, oferind clientilor calitate la preturi accesibile”

negoita_ionut.jpgDeclara Ionut Negoita, Proprietarul Rin Group, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului National de Administratie publica www.Administratie.ro.

Acesta vorbeste despre premisele care l-au facut sa construiasca cel mai mare hotel din Uniunea Europeana, despre facilitatile oferite clientilor care isi vor cumpara o casa in cartierul Confor City si despre viitorul pietei imobiliare din Romania.

– Domnule Ionut Negoita, Domus Stil a intrat pe piata dezvoltatorilor imobiliari din Romania in anul 2005. Care este proiectul care a marcat inceputul activitatii companiei pe care o conduceti? Ce alte proiecte imobiliare ati dezvoltat din 2005 pana in prezent?

– Domus Stil a aparut din dorinta de a ne implica pe piata imobiliara din Capitala, oferind clientilor calitate la preturi accesibile. Domus Stil si-a inceput activitatea pe piata cartierelor rezidentiale prin dezvoltarea unui proiect in zona Pipera – cartierul de vile si apartamente Confort Residence, care beneficiaza de un amplasament deosebit in apropierea unei paduri si vecinatatea unor importante suprafete de apa- cuprinde 240 de vile si se intinde pe o suprafata de 70.000 mp. Continuand traditia vizionara a Confort Group strategia Domus Stil se axeaza pe calitate si confort. Asa se naste sloganul, care a devenit marca proiectelor Domus Stil: Cand o casa devine acasa! si nu doar o casa, ci multe altele. De fapt cartiere: cartierul rezidential Confort Park, care este deja vandut, situat in zona de sud a Capitalei, aflata in plina dezvoltare, in spatele hotelului RIN GRAND, la mica distanta de Piata Unirii, Piata Alba Iulia si Parcul Tineretului – , ansamblu format din 4 blocuri – 560 de apartamente. Din toamna anului 2007, Domus Stil a demarat un nou proiect rezidential menit sa aduca o noua alternativa clientilor sai – Confort City. Acest cartier ofera sansa de a locui intr-o zona in care vor predomina cladirile noi cu aspect modern, construite la standarde europene si este localizat pe Splaiul Unirii la 7,6 km distanta de Piata Unirii, si la 3,5 km distanta de RIN GRAND HOTEL. Cartierul ofera 1.680 de apartamente cu 1, 2 si 3 camere, in 12 blocuri a cate 10 etaje. Suprafetele apartamentelor variaza intre 41,5 si 111 mp.

– Sunteti detinatorul celui mai mare proiect hotelier din Uniunea Europeana – Rin Grand Hotel. Cand s-a nascut acest proiect si de unde ambitia de a iesi pe piata cu un asa “gigant” asa cum chiar dumneavoastra il numeati?

– Dupa experientele de succes cu celelalte trei hoteluri ale noastre si dupa ce am studiat piata, care ofera posibilitati nelimitate, crescand mult in fiecare an, am hotarat sa investim intr-un hotel foarte mare, care sa ofere mai multe posibilitati si astfel s-a ajuns la proiectul RIN GRAND HOTEL, care in acest moment acopera circa 25% din capacitatea de cazare pe care o ofera Capitala.

Dupa ce afacerea cu mocheta ne-a adus in situatia de a fi lideri pe piata romaneasca ne-am gandit la noi orizonturi. Aveam deja terenul si experienta acumulata in domeniul hotelier si cel al constructiilor. Avand in vedere ca cererea pe piata hoteliera creste anual cu 15-20% si ca un hotel cu multe camere, cum este RIN GRAND, ofera mai multe facilitati, ne-am gandit sa facem un hotel foarte mare, de ce nu, cel mai mare din Europa. RIN GRAND HOTEL, cel mai mare hotel din Uniunea Europeana este amplasat in partea sudica a Bucurestiului, la 8 minute de Piata Unirii- Kilometrul 0 si de centrul comercial si istoric al orasului.

Clasificat la 4 stele cu o arhitectura moderna si o investitie de 60 milioane euro, hotelul pune la dispozitia oaspetilor 1.500 de camere caracterizate de un design modern cu detalii ambientale unice.

– Domnule Negoita, cat de dificil va este sa administrati Rin Grand Hotel? Care este gradul de ocupare a hotelului in aceasta perioada?

– Gradul de ocupare in aceasta perioada pentru RIN Grand este de aproximativ 27%.

– Ce servicii le oferiti clientilor care va trec pragul?

– Daca ne referim la hotel pot spune ca RIN GRAND HOTEL, cu o suprafata totala de 115.000 mp construiti, structurata pe 2 niveluri subterane, parter si 15 niveluri supraterane, ofera o gama completa de servicii de inalta calitate pentru calatoriile de afaceri, precum si pentru organizarea de evenimente locale si internationale, intr-o atmosfera cosmopolita si deopotriva relaxanta si calduroasa.

Prin facilitatile oferite si serviciile de nivel european RIN GRAND HOTEL face fata celor mai exigente cerinte. Hotelul ofera 1.500 de camere si apartamente de lux, 4 restaurante, 3 baruri, SPA, centru de fitness, piscina, cazino, galerie comerciala si nu in ultimul rand un centru de conferinte alcatuit din 36 de sali, cea mai mare avand 1.000 de locuri. In fiecare camera clientii nostri beneficiaza de acces internet, LCD, Pay TV, TV sur demande, linie telefonica internationala, minibar, safe etc.

Centrul de Conferinte al hotelului este alcatuit din 34 de sali, cu o capacitate totala de 2.500 de locuri, sala cea mare avand o capacitate de 1.000 de locuri si ofera dotari tehnice moderne si complete, intr-o atmosfera propice atat intalnirilor de afaceri, pregatirilor profesionale, cat si altor activitati specifice.

– Revenind la activitatea Domus Stil, va ghidati dupa sloganul: “Cand o casa devine acasa”. Ce ii trebuie unei case din punctul dumneavoastra de vedere, pentru a deveni “acasa”? Cum va ganditi sa transformati acest slogan in realitate?

– Pentru a respecta un astfel de slogan ai nevoie de responsabilitate fata de clienti de a veni mereu in intampinarea cerintelor avute de catre acestia, de multa seriozitate si profesionalism. Daca pui suflet in ceea ce faci si iti respecti preofesia, este imposibil sa nu poti realiza un produs de calitate.

– Domus Stil face parte din companiile imobiliare implicate activ in proiectul “Prima Casa”. Ce solutii le oferiti potentialilor dumneavoastra clienti care indeplinesc conditiile impuse de inscrierea in acest proiect?

– Avem in oferta o garsoniera la 39.500 euro + tva 5%, un apartament de doua camere la 49.000 euro + tva 5%, pret in care includem si un automobil Chevrolet Spark, iar pentru cei care doresc sa achizitioneze un apartament de trei camere am pregatit doua variante: 74.000 euro + tva 5% sau 79.000 euro + tva 5%, pret in care includem si un automobil Chevrolet Spark.

– Ce alte proiecte imobiliare aveti in derulare la aceasta ora?

– In derulare avem cartierul Confort City – proiect rezidential cu 1680 de unitati locative, demarat la inceputul anului 2008. Pana in prezent doar 700 de unitati si-au gasit proprietarii, desi preturile acestor locuinte au scazut chiar si pana la 40%.

– Cat de tare a afectat criza din sectorul imobiliar vanzarile companiei de anul acesta comparativ cu cele de anul trecut?

– Criza a taiat 70% din media lunara de vanzari la proiectul Confort City. Domus Stil a incheiat in perioada octombrie-martie antecontracte pentru 113 unitati locative din proiectul Confort City, o medie de circa 19 unitati pe luna, cu 70% sub cea din perioada ianuarie- septembrie 2008, inainte de resimtirea crizei.

– Cat timp credeti ca va mai dura pana cand piata imobiliara din Romania va intra intr-o stare de echilibru in raportul cerere-oferta?

– Consider ca proprietarii de proiecte rezidentiale noi care si-au adaptat produsele la noile conditii de piata au operat deja din primul semestru al acestui an reduceri de pret semnificative si ca in a doua jumatate de an nu vor mai fi reduceri. In ceea ce priveste preturile s-a ajuns, dupa scaderile din prima parte a anului, la cel mai jos nivel de pret posibil. Bineinteles ca, individual, sunt unii proprietari de proiecte care nu si-au adaptat produsele si au inca preturi similare cu cele din 2008. In perioada urmatoare lucrurile vor merge ceva mai bine pentru ca pe piata a aparut din nou optimismul, dar si pentru ca programul “Prima Casa” si initiativa de scadere a TVA-ului la 5% au determinat multe adaptari ale proiectelor pentru a se incadra in aceste programe.

Urmatoarele 6 luni vor fi cu siguranta mai bune la nivel de tranzactii decat primele 6 luni pentru cei care au produse competitive si care sunt eligibile pentru 5% TVA si Prima casa. In ultimele 2-3 luni, bancile au inceput incet-incet sa miste creditarea. Vanzarile vor fi in crestere fata de S1, de fapt din aprilie au inceput sa creasca fata de primele luni ale anului.

Articol realizat de Oana Teodorescu.