apaterm_galati.jpgTribunalul Galaţi a admis joi cererea de intrare în faliment a distribuitorului de energie termică, Apaterm Galaţi, la solicitarea furnizorului de apă caldă şi căldură, Electrocentrale Galaţi, aflat şi el în insolvenţă. Decizia instanţei poate fi contestată la Curtea de Apel Galaţi. Potrivit unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, până de curând Apaterm Galaţi a fost în reorganizare judiciară.

Potrivit administratorului special al Electrocentrale, Mustafa Sinan, în total Apaterm are de achitat către Electrocentrale peste 370 milioane lei, din care 339 milioane reprezintă datorii istorice, acumulate în perioada 2000-2011, iar 35 milioane lei sunt facturi neplătite anul trecut, până la momentul în care instanţa a decis că Apaterm va intra în reorganizare judiciară.

Mustafa Sinan a mai adăugat că din datoria curentă de 35 milioane lei, 12,1 milioane de lei reprezintă factura scadentă. Pe de altă parte, Apaterm are de încasat de la populaţia Galaţiului peste 150 milioane lei, în condiţiile în care din totalul de 691 de asociaţii racordate la sistemul centralizat, doar 140 sunt cu plata facturilor la zi.

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a declarat, joi, că se continuă demersurile pe lângă autorităţile guvernamentale pentru a asigura căldura abonaţilor la sistemul centralizat de termoficare până la sfârşitul acestui sezon rece. „Falimentul Apaterm era iminent, tocmai de aceea am căutat din timp soluţii pentru ca abonaţii la sistemul centralizat de termoficare să aibă căldură până la finalul acestui sezon rece, pe termen scurt, şi vom continua demersurile pentru a identifica cele mai bune soluţii pe termen mediu şi lung”, a afirmat Stan.

Primarul a precizat că municipalitatea caută cea mai bună soluţie pentru a rezolva problema creată de falimentul societăţii locale de termoficare, avansând trei variante de lucru. Una presupune preluarea distribuţiei de către Electrocentrale, a doua constă în activarea proiectului Calorgal, o nouă societate de distribuţie în cadrul căreia abonaţii pot face convenţii de plată individuale direct cu furnizorul de servicii de termoficare, iar a treia variantă, fuziunea Electrocentrale cu Calorgal.

„Concret, vom analiza în următoarele zile soluţia cea mai bună pentru a continua distribuţia de energie termică către populaţie. Activarea Calorgal este una dintre ipotezele de lucru. Abonaţii vor putea să încheie convenţii individuale de plată pentru energia termică. În aceste condiţii, banii nu mai trec prin asociaţiile de proprietari, ci ajung direct la furnizorul de servicii şi astfel se îmbunătăţeşte gradul de colectare. Nu este exclusă din discuţie nici ipoteza preluării de către Electrocentrale a distribuţiei”, a spus Stan. AGERPRES