Primarul Emil Boc (foto) a dispus sistarea acoperirii sitului arheologic din Piata Unirii din Cluj-Napoca din cauza faptului ca a fost informat de SRI ca acest gest ar putea provoca tensiuni interetnice.
„Primarul Emil Boc m-a rugat sa nu mai astup gropile arheologice din centrul orasului si mi-a spus ca a primit telefoane de la Bucuresti care ii semnalau ca la Cluj este agitatie. Si mi-a mai spus ca a fost informat ca SRI a semnalat posibilitatea unui pericol interetnic”, a declarat viceprimarul Boros Janos.

Viceprimarul a dispus acoperirea cu pamant a sitului arheologic din Piata Unirii. Aici arheologii au descoperit o curte romana pavata cu dale de calcar, care este strajuita in partea de est de un portic cu coloane foarte bine conservate, iar in mijloc are o fantana.

Viceprimarul Boros Janos a mai adaugat ca, daca reprezentantii Consiliul National de Arheologie vor considera ca piateta romana trebuie amenajata, atunci Ministerul Culturii si Cultelor ar trebui sa aloce si fondurile pentru proiect. „Am avut de-a face la Cluj cu o lipsa de autoritate a autoritatii locale, care avea temei legal pentru astuparea gropii. Noua ni se pare de domeniul stiintifico-fantasticului ce s-a intamplat. Si nu putem fi de acord nici cu faptul ca s-a vehiculat ca la Cluj ar fi un conflict interetnic. Piata Unirii e o piata publica, care apartine tuturor, iar daca Emil Boc nu este in oras asta nu inseamna ca orasul trebuie sa paralizeze”, a declarat, la randul sau, presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila.