Disputa intre prefect si presedintele CJ Harghita despre cine conduce deconcentratele

strujan-prefect.jpgPrefectul Harghitei, Constantin Strujan, si-a exprimat, luni, nemultumirea fata de faptul ca presedintele Consiliului Judetean, Borboly Csaba, se comporta ca si cum ar fi seful serviciilor deconcentrate, chiar daca prevederile Constitutiei sunt cu totul altele.

Constantin Strujan a declarat, in sedinta Colegiului Prefectural, ca potrivit legii fundamentale a statului cel care conduce institutiile deconcentrate este prefectul, care este si reprezentantul Guvernului in teritoriu.

Prefectul le-a sugerat, din nou, sefilor serviciilor deconcentrate ca atunci cand primesc solicitari din partea Consiliului Judetean sa instiinteze imediat Prefectura si a afirmat ca si presedintele Borboly Csaba ar trebui sa-l anunte daca are nemultumiri legate de activitatea deconcentratelor. De asemenea, Strujan i-a avertizat pe acei sefi ai serviciilor deconcentrate care se subordoneaza mai mult presedintelui Consiliului Judetean decat prefectului ca, daca situatia nu se va schimba, risca sa fie schimbati din functie. “Am exemple clare de directori care se subordoneaza Consiliului Judetean si presedintelui acestei institutii si ii avertizez pentru ultima oara, dupa care voi cere schimbarea lor din functie”, a afirmat Strujan.

Nemultumirea prefectului a fost declansata de o adresa trimisa de Borboly Csaba atat Prefecturii, cat si serviciilor deconcentrate in care se plange de modul de colaborare si comunicare cu aceste institutii. De asemenea, Strujan a afirmat, in mai multe randuri, ca presedintele Consiliului Judetean se comporta, uneori, de parca ar conduce serviciile deconcentrate din judet.

In replica, presedintele Consiliului Judetean, Borboly Csaba, a declarat pentru AGERPRES ca a primit din partea mai multor servicii deconcentrate instiintarea ca urmeaza sa efectueze controale la institutia pe care o conduce si este nemultumit deoarece, considera ca, potrivit principiului autonomiei locale Consilul Judetean nu se subordoneaza acestor servicii. Borboly il acuza pe prefect ca nu citeste decat o lege, respectiv Constitutia, si ignora legile organice si a anuntat ca dupa 6 decembrie, daca UDMR va intra la guvernare, se va evalua atat activitatea Prefecturii, cat si a serviciilor deconcentrate.

“Domnul prefect nu are dreptate. Seful direct al deconcentratelor e ministerul de resort si nu prefectul. Dar, nu e nicio problema, mai avem sase saptamani pana in 6 decembrie si apoi vom evalua activitatea Prefecturii si a deconcentratelor. Eu sunt om politic si am dreptul sa am o opinie politica si daca soarta va duce UDMR la guvernare, atunci aceste reguli vor fi nule”, a conchis presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba. AGERPRES