Dispeceratul Integrat Medical este operaţional şi în judeţul Alba

Dispeceratul Integrat Medical Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) – Ambulanţă a devenit operaţional de miercuri, ceea ce va duce la reducerea timpului de răspuns pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă de pe teritoriul judeţului.

Parte a unui proiect al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Sănătăţii şi al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Dispeceratul Integrat Medical – ISU – Ambulanţă Alba a fost realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean, care a alocat în acest sens 80.000 de lei.
Dispeceratul Integrat Medical funcţionează în clădirea ISU “Unirea” Alba unde au fost puse la dispoziţie spaţiile necesare activităţii de dispecerizare, încăperile pentru vestiar, servirea mesei, odihna personalului.

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată miercuri, şeful ISU “Unirea” Alba, colonel Dorel Sofica, a explicat că ambulanţele, care dispun de GPS, sunt monitorizate pe un ecran, cunoscându-se astfel permanent poziţia lor, lucru ce va duce la o eficienţă sporită a intervenţiilor. La rândul său, şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Alba, dr. Marius Şuluţiu, a spus că Dispeceratul Integrat scade timpul de alertare a echipajului cu până la un minut, ceea ce uneori este diferenţa dintre viaţă şi moarte. Alertarea echipajelor va ţine cont de mai multe criterii – urgenţa, echipajul cel mai apropiat, echipajul cel mai competent, a spus Şuluţiu.
Preşedintele Ion Dumitrel a precizat că banii necesari pentru implementarea acestui Dispecerat, în sumă de 80.000 de lei, au fost alocaţi de către CJ, în baza unui Acord de cooperare încheiat cu ISU “Unirea”. Parteneriatul dintre cele două instituţii are drept scop îmbunătăţirea serviciilor publice de interes judeţean privind intervenţiile medicale de urgenţă, care, pe cale de consecinţă, duce la creşterea gradului de siguranţă a populaţiei în situaţii de urgenţe medicale, atât în caz de accidente, cât şi în înlăturarea riscurilor provocate de calamităţile naturale. Obiectivele Acordului sunt creşterea capacităţii operaţionale a structurilor de intervenţie, eficientizarea dispecerizării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat prin realizarea Dispeceratului Integrat ISU- Ambulanţă, operaţionalizarea unui echipaj integrat de terapie intensivă mobilă (TIM), acesta din urmă de la sfârşitul anului.

Intervenţia la cazurile medicale era asigurată în Alba de zece staţii şi sub-staţii ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, împreună cu cinci subunităţi ale ISU, la care este operaţional SMURD.

Deoarece în ultima perioadă s-a observat o creştere a numărului de accidente grave, cu victime multiple, la care este necesară intervenţia specializată a echipajelor SMURD şi Ambulanţă, pentru micşorarea timpului de răspuns şi realizarea unei cooperări eficiente, la aceste tipuri de intervenţii s-a considerat necesară înfiinţarea Dispeceratului medical ISU- ambulanţă. AGERPRES