Problema creşterii artificiale a populaţiei municipiului Vaslui, din cauza cetăţenilor moldoveni care au domiciliul pe raza localităţii, a fost ridicată, pe 29 martie, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Vaslui.

Consilierul judeţean Mitică Afteni (USR-PLUS) a atras atenţia cu privire la faptul că municipiul Vaslui urmează să primească o suma de aproximativ două ori mai mare decât Bârladul, întrebând dacă alocarea bugetară nu ar trebui să ţină cont de numărul real al cetăţenilor care plătesc taxe şi impozite locale şi nu de cel din statistici, crescut în mod artificial de cetăţenii moldoveni.

Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a precizat că alocarea fondurilor se face după formulele de calcul aflate în vigoare şi a reamintit că problema cetăţenilor care figurează în statistici dar nu locuiesc efectiv în zonele unde îşi au domiciliul este specifică mai multor oraşe din ţară.

„Eu nu ştiu la ce cifră artificială vă referiţi. (…) Este vorba de folosirea unor formule de repartizare care se aplică în toată ţara, indiferent unde suntem. Dacă vă referiţi cumva la cetăţenii care nu locuiesc în Vaslui în mod permanent, vă reamintesc că acest fapt este caracteristic mai multor oraşe din ţara noastră. Probabil că şi în Bârlad sunt cetăţeni care nu locuiesc acolo. Nu putea Guvernul să fabrice, îmi pară rău că trebuie să-i iau eu apărarea acestui Guvern, dar nu putea să fabrice câte o formulă de repartizare pentru fiecare localitate, aşa încât, dacă lucrurile acestea nu sunt la dispoziţia noastră, nu ţin de o opţiune exprimată de noi, nu rămâne decât să sesizaţi aceste aspecte membrilor Parlamentului şi dacă vor găsi de cuviinţă, vor aduce la cunoştinţă Guvernului sau vor lua măsura transformării acestor informaţii într-un proiect de lege care să reglementeze în alt mod aceste alocări. Deocamdată noi suntem în faţa unui fapt împlinit, a unui dat şi cu acesta lucrăm, fără să avem posibilitatea de a opera schimbări”, a declarat Dumitru Buzatu.

Consilierii judeţeni au aprobat, luni, decizia privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Vaslui a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2021 şi estimările sumelor defalcate ce urmează a fi repartizate pentru anii 2022-2024.

Două amendamente propuse de grupul consilierilor PNL au fost respinse.

Conducerea CJ Vaslui a asigurat că alocările bugetare se fac cu respectarea legii şi că acestea ţin cont de nevoile comunităţilor locale, indiferent de culoarea politică a primarilor. AGERPRES