Prefectul judeţului Călăraşi, Nicolae Enciu, se va întâlni în această perioadă cu primarii pentru a pune la punct operaţionalizarea programului guvernamental ”Renaşterea satului românesc – 10 case pentru specialişti”, care are drept scop atragerea specialiştilor în mediul rural.

”Acest program trebuie tratat cu toată seriozitatea de primarii din judeţul nostru. Pentru aceasta mi-am propus ca în următoarele zece zile să mă întâlnesc cu fiecare dintre primari pentru a stabili locaţiile, ţinând cont de numeroasele cereri care au fost făcute de specialişti, privind dorinţa de a avea o locuinţă de serviciu”, a declarat, marţi, Nicolae Enciu.

Programul guvernamental îşi propune să finanţeze construirea a zece case în fiecare comună, pentru specialiştii care sunt angajaţi în sectorul public în mediul rural: medici, profesori, ingineri sau poliţişti. Persoanele cu vârsta mai mică de 35 de ani vor avea prioritate în obţinerea unei case prin acest program guvernamental, însă nu va fi o condiţie exclusivă.

Prefecţii au obligaţia ca până la sfârşitul lunii martie să transmită către Guvern cererile pentru construirea de locuinţe de serviciu. ”Eu consider că ar fi foarte important ca toate primăriile din judeţul Călăraşi să acceseze acest program şi să avem construite câte zece locuinţe de serviciu în fiecare localitate”, a spus Enciu.

Casele vor fi realizate din bugetul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, la solicitarea administraţiilor publice locale, iar închirierea locuinţelor pentru specialişti se va face pe durata contractului de muncă şi nu vor putea fi ulterior cumpărate. Oportunitatea aplicării unei taxe de închiriere, precum şi cuantumul chiriei vor fi stabilite de către administraţiile locale, dar aceasta nu poate fi mai mare decât cheltuielile de administrare a locuinţei. Aceste locuinţe vor fi construite pe o suprafaţă de 100 – 120 mp, vor avea două sau trei camere şi minimum 500 mp de teren, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului urmând să stabilească un model tip pentru aceste case. AGERPRES