Directorul APIA Caraş-Severin şi primarul oraşului Oţelu Roşu au fost arestaţi preventiv

Directorul APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, primarul oraşului Oţelu Roşu, Iancu Simion Simi, şi primarul comunei Socol, Ghiţă Valentin, au fost arestaţi preventiv după ce Tribunalul Timiş a admis cererea procurorilor DNA privind această măsură.

Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs. Cei trei au fost reţinuţi vineri seara.
Aceştia sunt urmăriţi penal de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara pentru infracţiuni de luare de mită.

În acelaşi dosar faţă de un administrator al mai multor societăţi comerciale, Jurj Tudor Ioan, cercetat pentru dare de mită, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în a doua jumătate a anului 2011 şeful AIPA Caraş-Severin a pus în practică o modalitate de fraudare a banilor europeni, folosindu-se de influenţa sa asupra primarilor din comuna Socol şi din oraşul Oţelu Roşu, constând în aceea că i-a determinat să încheie contracte antedatate cu firmele controlate de Jurj Tudor Ioan. În condiţiile în care nu se efectuau lucrări sau prestaţii, se proceda la recepţionarea aşa ziselor lucrări, se virau banii către firme, o mare parte din sume urmând a fi împărţită între cele patru persoane, se arată într-un comunicat al DNA.

Concret, la 28 septembrie 2011, primarul comunei Socol a primit suma de 5.000 lei, bani ce i-au fost remişi personal de către Jurj Tudor Ioan, la solicitarea expresă a lui Anculia Romică Pavel. În schimbul banilor, primarul Ghiţă Valentin a încheiat patru contracte finanţate cu fonduri europene gestionate de APIA Caraş Severin, cu firmele controlate de Jurj Tudor Ioan, iar la 7 noiembrie 2011 a fost plătită în totalitate suma aferentă unuia dintre contracte, pentru celelalte trei contracte fiind plătite doar avansurile aferente (aproximativ 350.000 lei). De asemenea, inculpatul Ghiţă Valentin a mai primit suma de 50.000 de lei, în schimbul căreia a acţionat în aşa fel încât, în baza unei înţelegeri stabilite cu inculpatul Anculia Romică Pavel, lucrările de întreţinere a pajiştilor comunei Socol, finanţate tot din fonduri europene, să fie atribuite abuziv firmei controlate de învinuitul Jurj Tudor Ioan. În acest sens au fost încheiate patru contracte cu valori mai mici de 15.000 de euro, ceea ce a permis încredinţarea lucrărilor fără parcurgerea procedurii licitaţiei.

La data de 19 decembrie 2011, Iancu Simion Simi a primit suma de 15.000 lei, prin intermediar, de la învinuitul Jurj Tudor Ioan, în virtutea unei înţelegeri avute cu inculpatul Anculia Romică Pavel. Banii au fost primiţi de primarul oraşului Oţelu Roşu în schimbul încheierii unui contract finanţat din fonduri europene gestionate de APIA Caraş Severin, în valoare de 300.000 lei şi a promisiunii unor viitoare contracte în valoare de 500.000 lei ce urmau a fi încheiate tot cu firmele controlate de învinuitul Jurj Tudor Ioan.

În contextul faptelor descrise, inculpatul Anculia Romică Pavel, în calitatea sa de director al APIA Caraş-Severin, şi-a exprimat acordul de a acţiona pentru încheierea, de către cei doi primari, a contractelor finanţate din fonduri europene, în schimbul obţinerii de foloase materiale şi pentru sine. AGERPRES