Directorul ADR SUD Muntenia, Liviu Muşat, a declarat că municipiul Giurgiu este, în regiune, „campionul” accesării de fonduri europene, în domeniul creşterii eficienţei energetice a clădirilor,în special la blocurile de locuinţe, arătând că oraşe mult mai mari ar putea „să vină cu carneţelul de notiţe” să vadă cum se fac proiectele la Giurgiu.

„Municipiul Giurgiu este campionul accesării de fonduri în acest domeniu, în special pentru blocurile de locuinţe, dar şi pentru clădirile publice. Municipiul Giurgiu este unul dintre oraşele care încearcă să rezolve cu finanţare din fonduri europene un număr cât mai mare din nevoile pe care le are şi mă refer în special la POR dar şi la Programul de cooperare România- Bulgaria unde urmează să se semneze câteva proiecte foarte atrăgătoare pe programul de pescuit care va creşte atractivitatea turistică a municipiului Giurgiu. Sunt oraşe mult mai mari ca Giurgiu care ar putea să vină cu carneţelul de notiţe aici să vadă cum se fac proiectele la Giurgiu”, a declarat, cu prilejul participării la vizita de studiu a unei delegaţii din Republica Moldova, directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia, Liviu Muşat.

Cu acelaşi prilej, a fost semnat un contract de finanţare între ADR SUD Muntenia şi Primăria municipiul Giurgiu pentru un proiect ce are ca obiectiv creşterea eficienţei energetice la un ansamblu de locuinţe, în valoare de aproximativ 1, 1 milioane de euro prin care va creşte eficienţa energetică a unui număr de aproape trei sute de locuinţe din zona de blocuri.

Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a declarat că acesta este al treilea contract de acest gen derulat în municipiul Giurgiu, prin POR, şi urmează să fie semnate încă patru. „Municipiul Giurgiu a depus proiecte de 85 de milioane de Euro şi pot să vă spun în calitate de primar că UE reprezintă o oportunitate de dezvoltare a comunităţilor locale”, le-a spus primarul Nicolae Barbu oaspeţilor din Republica Moldova.

Totodată, delegaţia din Republica Moldova a făcut o deplasare în teren, pentru ca managerii de proiecte din Republica Moldova să poată vedea la faţa locului cum se derulează astfel de proiecte. „Noi, în Republica Moldova, începând cu anul 2010 am început un proces de reorganizare şi de dezvoltare a regiunilor centru, nord şi sud, astăzi suntem în sală prezenţi reprezentanţi din toate aceste regiuni, mai cu seamă avem reprezentantul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, manageri locali de proiecte cu suport European, avem un număr de 18 proiecte, sigur, ca la început, avem foarte multe provocări şi, de aceea, Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei pentru Dezvoltarea de Capacităţi şi-a propus să faciliteze această posibilitate de a învăţa din experienţa partenerilor străini şi am făcut o vizită în Germania, iar astăzi ne aflăm în România”, a explicat reprezentantul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei, agenţia care a făcut posibilă vizita de studiu în domeniul achiziţiilor publice şi al managementului contractelor privind implementarea proiectelor de infrastructură ale UE în România, Victor Bufteac. AGERPRES