Directorii generali ai ADR din ţară s-au întrunit la Alba Iulia

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat miercuri şi joi, la Alba Iulia, pentru pregătirea absorbţiei fondurilor europene din perioada 2014-2020, Adunarea generală a directorilor generali ai ADR din ţară, în cadrul reuniunii fiind aleasă şi noua conducere a Asociaţiei ROREG. Au fost dezbătute aspecte privind stadiul implementării Programelor Operaţionale care au finanţat proiecte în Regiunea Centru.

“De fapt, conducerile Agenţiilor de Dezvoltare Regională din România au analizat situaţia de la nivelul fiecărei regiuni, atât pe programul REGIO, cât şi al proiectelor finanţate prin POS CCE, în calitate de Organisme Intermediar de finanţare. Discuţiile au vizat şi informaţii actualizate referitoare la implementarea proiectelor regionale în care fiecare ADR are calitatea de beneficiar. Cu partenerii din celelalte regiuni de dezvoltare au fost purtate discuţii privind corelarea activităţilor de evaluare şi selecţie a proiectelor, a sistemului de implementare şi monitorizare a proiectelor contractate, precum şi despre metodele de comunicare”, se arată într-un comunicat remis de ADR Centru.

Potrivit sursei citate, participanţii au dezbătut intens pregătirile fiecărui ADR pentru demararea POR 2014 – 2020. “Aceste activităţi presupun pregătirea sistemului de accesare a fondurilor – a ghidurilor destinate solicitanţilor, a procedurilor de lucru şi a resurselor necesare. Fondurile nerambursabile din cadrul POR 2014-2020 vor fi implementate pe baza unui nou Acord de delegare de atribuţii, încheiat între MDRAP şi fiecare ADR, care va include contracte de Asistenţă Tehnică şi documente conexe. Important este faptul că directorii ADR-urilor din România au convenit să aibă o abordare unitară şi comună asupra procedurilor şi modalităţilor de abordare a noilor programe de finanţare din perioada 2014-2020”, se afirmă în comunicatul ADR Centru.

În cadrul reuniunii a fost aleasă noua conducere a Asociaţiei Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională ROREG, un organism neguvernamental care îşi propune să acţioneze activ pentru atragerea de investiţii şi dezvoltarea de proiecte, să asigure reprezentativitatea în relaţia cu instituţiile naţionale şi internaţionale, să susţină şi să îmbunătăţească atitudinea favorabilă dezvoltării regionale, în rândul administraţiei publice locale şi centrale, altor instituţii şi organizaţii de interes public.
Noul preşedinte al ROREG a fost ales Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, iar ca vicepreşedinţi Luminiţa Mihailov, directorul general al ADR Sud-Est, şi Simion Creţu, de la ADR Centru. AGERPRES