Dimitar Nakov: “Giurgiu şi Ruse au demonstrat că pot lucra împreună ca un mecanism unic”

giurgiu_ruse1.jpgRuse şi Giurgiu pot lucra împreună, ca un mecanism unic, şi pot fi date ca exemplu de bune practici la nivel European, a declarat miercuri, la Giurgiu, viceprimarul de Ruse (Bulgaria), Dimitar Nakov, cu ocazia inaugurării oficiale obiectivului executat în acest municipiu în cadrul Proiectului privind Îmbunătăţirea accesibilităţii Euroregiunii Ruse-Giurgiu cu coridorul Pan European de transport 9.

“Pentru mine este o onoare să mă aflu astăzi la Giurgiu, la inaugurarea acestui proiect, şi cred că prin acest proiect am dovedit că avem capacitatea să înfruntăm orice obstacole, să arătăm tuturor că Giurgiu şi Ruse sunt parteneri buni şi merităm finanţări şi pentru viitoarea perioadă. Întotdeauna mă uit la Giurgiu şi la Ruse ca la un mecanism unic, acest lucru ne face puternici mai ales că primul master-plan din Europa a fost între Ruse şi Giurgiu. Cred că viitorul nostru este unul minunat”, a declarat Dimitar Nakov, responsabil al proiectului de îmbunătăţire a accesibilităţii la graniţă.

Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, s-a declarat, la rândul său, mulţumit de rezultatele acestui proiect, în care partea bulgară a avut calitatea de lider, şi şi-a exprimat speranţa că pe viitor vor putea fi accesate mai multe fonduri de către Giurgiu în realizarea proiectelor de infrastructură. “Indiferent cât de greu a decurs derularea acestui proiect, faptul că între Giurgiu şi Ruse există o colaborare foarte bună a făcut să ducem la bun sfârşit acest proiect. Municipiul Giurgiu şi-a finalizat partea din proiect şi în câteva luni va finaliza acest lucru şi partenerul bulgar şi putem să plecăm în cea de-a doua etapă a colaborării transfrontaliere Ruse- Giurgiu, tot pe această axă în care suma este tot de aproximativ opt milioane de euro. În acest prim proiect, la inaugurarea căruia participăm, astăzi, municipiul Giurgiu a avut 1,26 milioane de euro, dar la următorul proiect sperăm că municipiului îi va reveni suma de cinci milioane de euro. Nu a fost uşor pentru că am pornit cu stângul, deoarece prima firmă care a licitat a renunţat la proiect şi a trebuit să reluăm licitaţia, ceea ce a făcut ca unele lucrări să fie executate şi iarna pentru a fi încheiate la timp”, a declarat şi primarul municipiului Giurgiu, Nicole Barbu.

La evenimentul de la Giurgiu a participat, de asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Vasile Mustăţea, care a declarat că astfel de proiecte transfrontaliere între Giurgiu şi Ruse demonstrează cât de importante sunt relaţiile de prietenie între cele două oraşe. “Relaţiile dintre cele două municipalităţi s-au cimentat în timp şi activitatea noastră aici a fost dată ca exemplu de bună practică şi în România, şi în Europa. Nu neglijăm nici etapa următoare de accesare a fondurilor europene şi vreau să menţionez aici că instituţia pe care o conduc a depus deja 11 proiecte cu finanţare europeană şi sunt sigur că nu vom rata nicio ocazie de a aduce bani pentru comunităţile noastre”, a declarat preşedintele CJ Giurgiu.

Proiectul privind Îmbunătăţirea accesibilităţii Euroregiunii Ruse-Giurgiu cu coridorul Pan European de transport numărul 9 are o valoare de 7,7 milioane de euro şi în cadrul acestuia a fost reamenajat bulevardul Tutrakan din Ruse, Bulgaria, şi mai multe segmente de drum ce leagă centrul municipiului Giurgiu de frontieră, în lungime totală de aproximativ 2,5 kilometri. AGERPRES