Diana Ţenea: În spatele fiecărui PUG trebuie să fie lipită strategia locală de dezvoltare şi un program de investiţii

Planul Urbanistic General (PUG) al localităţilor trebuie să conţină în mod obligatoriu o strategie locală de dezvoltare şi un program de investiţii prioritizate, aceasta fiind schema logică după care ar trebui să se ghideze fiecare administraţie publică locală, a declarat Diana Ţenea, director general al Direcţiei Generale de Dezvoltare Regională şi Infrastructură din cadrul MDRAPFE.

În spatele fiecărui PUG trebuie să fie lipită strategia locală de dezvoltare şi fiecare dintre acestea să nu fie doar o poveste, ci să fie însoţită de un program de investiţii prioritizate, deci un program multianual şi de proiecte concrete ale căror rezultate să fie corect estimate şi corect, ulterior, implementate. Acesta este firul roşu, schema logică după care ar trebui să se ghideze fiecare administraţie publică şi aşa funcţionează“, a precizat Ţenea, la o conferinţă pe tema utilităţii sustenabile a infrastructurii oraşelor, în contextul folosirii actuale a conceptului de Smart City.

Ea a precizat că Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, la solicitarea autorităţilor publice locale, oferă finanţare pentru diferite programe naţionale care ţin de infrastructura utilităţilor publice – alimentare cu apă, canalizare, drumuri sau iluminat public -, dar a menţionat că acest suport se acordă pentru promovarea unor proiecte ce pot genera reducerea cheltuielilor în administraţiile publice şi reducerea consumurilor.

“Finanţăm, la solicitarea autorităţilor publice locale, prin diferite programe naţionale, tot ceea ce înseamnă infrastructură de alimentare cu apă, canalizare şi drumuri şi de anul acesta iluminat public. Am rămas surprinsă, apropo de ceea ce au spus antevorbitorii mei, de solicitările de finanţare, cum se înţeleg investiţiile la nivel local apropo de iluminat public. Solicitările de finanţare sunt pentru înlocuit becuri. Din punctul meu de vedere, asta este o componentă de mentenanţă, nu înseamnă investiţii şi rugămintea mea ar fi ca orice experienţă pe care o aveţi să o promovaţi, orice proiect pe care îl aveţi să îl promovaţi. Schimbăm becuri, dar sistemele din spate rămân vechi, la fel de uzate moral şi la fel de ineficiente. Până la urmă, nu ne ajută cu consumul şi cu reducerea cheltuielilor administraţiilor publice”, a susţinut Ţenea.

Oficialul MDRAPFE a precizat că proiectele de infrastructură, inclusiv cele de canalizare unde se înregistrează probleme enorme, se gestionează eficient la nivel macro, în conformitate cu cerinţele Comisiei Europene.

“La canalizare avem nişte probleme enorme. Pentru că, apropo de descentralizare şi de autonomie locală, fiecare administraţie publică, din motive pe care probabil nu le înţeleg nici ei, dar e vorba de proiecte, de consultanţă şi de elemente tehnice, fiecare administraţie îşi doreşte propria staţie de epurare, în condiţiile în care avem operatori regionali. În principiu, Comisia Europeană ne-a sfătuit să gestionăm la nivel macro reţelele de utilităţi. Avem aceste capacităţi enorme pentru epurarea unor volume de apă uzată foarte mari şi complet ineficiente, care, de asemenea, consumă multă energie electrică şi ajung să fie abandonate, sunt construcţii abandonate şi complet ineficiente în mod evident”, a afirmat Ţenea.

Ea s-a referit şi la proiectul legii regenerării urbane, care o să fie în consultare publică pe timpul vacanţei parlamentare.

“Avem legea regenerării urbane în pregătire, ar trebui să ne gândim cum schimbăm faţa oraşelor cu adevărat, cum intervenim, cum ajutăm oamenii efectiv să rezolve nişte probleme generate de nişte decizii proaste. O să apară în consultare publică pe timpul vacanţei parlamentare, dar sper ca această lege a regenerării urbane să dea instrumentele necesare administraţiilor publice locale”, a punctat Ţenea.

În cadrul evenimentului organizat de Govnet, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale au prezentat, într-un format interactiv de discuţii, potenţialul de dezvoltare a serviciilor de utilităţi publice şi cum pot fi implementate tehnologii moderne pentru fluidizarea traficului, îmbunătăţirea iluminatului public, reducerea poluării şi consumului de energie, dar şi relaţia cetăţenilor cu autoritatea şi îmbunătăţirea condiţiilor de locuire în localităţile din România. AGERPRES