Dezvoltarea municipiului Bistriţa se face, în proporţie de 90%, din fonduri europene nerambursabile, deoarece resursele proprii pentru astfel de investiţii sunt extrem de limitate, a declarat primarul Ovidiu Creţu.
Primarul a prezentat proiectul de buget pentru anul în curs, ce va fi supus votului consilierilor locali, din care reiese că principalele investiţii din acest an vor fi realizate cu fonduri europene. „Bugetul pe anul 2020 se înscrie în linia crescătoare a bugetelor din ultimii 12 ani şi, totodată, prevederile lui se înscriu în linia directoare a strategiei de dezvoltare a municipiului Bistriţa pe perioada 2010-2030, strategie care este la jumătate de termen şi care, în acest an, tot pe baza unui proiect cu finanţare europeană, o să o actualizăm. Este un buget axat pe dezvoltarea municipiului bazată pe utilizarea fondurilor europene din Programul Operaţional Regional (POR), asta datorită faptului că resursele proprii ale municipiului pentru dezvoltare sunt extrem de limitate şi dezvoltarea municipiului se face, spun eu, undeva la 90% din fondurile europene nerambursabile”, a declarat Ovidiu Creţu.
Veniturile bugetului general au fost estimate la peste 331,4 milioane lei, cu 6,4 milioane lei sub nivelul cheltuielilor, iar fondurile externe ar urma să reprezinte aproximativ 37% din aceste venituri, suma fiind de patru ori mai mare decât cea din bugetul anului 2019.
Din totalul cheltuielilor de circa 338 milioane lei, un procent de peste 45% merge către investiţii, în special prin POR, la care se adaugă cheltuieli de personal în procent de 22,67% şi cheltuieli cu bunuri şi servicii – 20,31%. Valoarea proiectelor cu fonduri europene derulate la această dată de Primăria municipiului Bistriţa se ridică la peste 460 milioane lei.
Banii europeni sunt destinaţi reabilitării termice a blocurilor, modernizării sistemului de iluminat public, a trei şcoli gimnaziale, a două grădiniţe şi a două licee tehnologice, construirii unei linii „verzi” de transport public, a unui centru intermodal şi a unor piste pentru ciclişti, la care se adaugă proiecte pentru punerea în valoare a Bisericii Evanghelice, a Pieţei Centrale şi a pasajelor medievale, dar şi pentru extinderea spaţiilor verzi, inclusiv prin realizarea unui parc dendrologic, pe o suprafaţă de opt hectare.
Primăria Bistriţa derulează şi două proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), unul pe infrastructură stradală şi utilităţi şi celălalt pentru reabilitarea clădirii Liceului de muzică, pentru care finanţarea este de aproximativ 16,43 milioane lei. AGERPRES