O analiza de Mihaela Vrabete, director Agentia de Dezvoltare Metropolitana, Asociatia Zona Metropolitana Iasi.
Au mai adus contributii la acest material: Gheorghe Ionita, manager proiecte, Agentia de Dezvoltare Metropolitana, Asociatia Zona Metropolitana Iasi; Liviu Iacob, manager resurse dezvoltare, Agentia de Dezvoltare Metropolitana, Asociatia Zona Metropolitana Iasi.

Tranzitie, integrare, globalizare

Romania parcurge din 1989 un proces dificil, dureros pentru majoritatea cetatenilor sai, procesul tranzitiei si al schimbarilor politice, sociale si economice aferente, de la un sistem cu organizare centralizata, la unul descentralizat, cu deschidere democratica si reguli economice de piata. Toate sectoarele de activitate sunt implicate si ca atare afectate de aceste schimbari; autoritatile locale, activitatile economice si viata comunitatilor fac fata unei dinamici crescute a schimbarii la toate nivelele.

Orientarea catre structurile Nord-Atlantice si ale Uniunii Europene au adus mai multa coerenta si eficienta in implementarea schimbarii, altminteri extrem de solicitante pentru generatiile care ii fac fata. Eforturile nu sunt insa mai mici; adaptarea legislatiei, a institutiilor, a procedurilor, aderarea la documente internationale, toate pe fondul proceselor economice si sociale care decurg din schimbarea sistemului, conduc la presiuni semnificative la toate nivelele, sectoarele si in toate compartimentele de activitate. Efectele asupra vietii localitatilor se regasesc in comunitatile saracite si destructurate, economia distorsionata, dezvoltarile necontrolate, lipsa de locuinte, problemele de mediu, degradarea generala a mediului construit si a calitatii vietii in general.

Globalizarea este in prezent unul din factorii cheie in planificarea dezvoltarii si, atita vreme cat Uniunea Europeana isi acordeaza registrul liniilor directoare in dezvoltare potrivit conditiilor globalizarii, Romania trebuie sa faca la fel, pastrand scara si tinand seama de etapa in care se afla in cadrul procesului. Dezvoltarea economica si sociala durabila sunt sustinute de o organizare spatiala adecvata; abordarea nivelelor regional si metropolitan constituie urmarea schimbarii de scara a proceselor de dezvoltare.

Cateva aspecte sunt critice in monitorizarea pregatirii pentru a face fata proceselor de globalizare: