Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), care propune o serie de măsuri menite să contribuie la descongestionarea traficului şi reducerea poluării în regiunea Bucureşti-Ilfov, nu a mai fost dezbătut, luni, în şedinţa de Consiliu General al Municipiului Bucureşti, pentru a permite noi consultări pe marginea proiectului.

Sunt de acord cu amânarea acestui punct de pe ordinea de zi. Motivul este acela că s-a solicitat să mai existe câteva consultări. Sunt de acord, pentru că, oricum, acest proiect a fost amânat foarte mult de fosta administraţie şi dacă mai aşteptăm 30 de zile sau cât va fi nevoie, nu cred că deranjează pe nimeni. Sunt total de acord să preluăm absolut toate obiecţiile care vin din partea dumneavoastră sau din partea societăţii civile„, a precizat în cadrul şedinţei, primarul general, Gabriela Firea.

PMUD propune 55 de proiecte, cu un buget total de 6,8 miliarde de euro, dintre care 3,5 miliarde de euro reprezintă investiţii pentru proiectele Metrorex, iar 3,3 miliarde de euro ar urma să fie investiţiile autorităţilor locale.

Vineri, 13 asociaţii civice şi grupuri de iniţiativă, reunite în Reţeaua Civică Bucureşti, au anunţat că doresc să fie considerate partenere de dialog cetăţenesc ai factorilor responsabili din Primăria Municipiului Bucureşti însărcinaţi cu managementul PMUD. Asociaţiile anunţau că vor lua cuvântul în şedinţa CGMB, pentru a solicita stabilirea unei întâlniri viitoare cu reprezentanţii Primăriei.

„Această întâlnire viitoare va avea drept scop punerea la punct, de comun acord, a unui mecanism de informare reciprocă şi consultare permanentă cu reprezentanţii cetăţenilor din Bucureşti în problematica implementării PMUD BI 2016 – 2030 (pentru fiecare proiect care va fi implementat), într-un spirit de colaborare şi transparenţă maximă”, precizau asociaţiile respective.

Reprezentanţii Reţelei Civice Bucureşti au atras atenţia asupra faptului că aprobarea PMUD presupune „intrarea în faza a patra a planului, şi anume faza de implementare, în care consultarea cu cetăţenii din Bucureşti şi Ilfov, în toate aspectele legate de implementarea fiecărui proiect în parte, este o cerinţă obligatorie în procesul participativ”. AGERPRES