Dezbatere publica privind strategia de management a deseurilor la nivelul judetului Valcea

Sistemul de management al deseurilor si strategia aferenta acestuia, intocmita de Directia de Integrare Europeana a Consiliului Judetean Valcea, au fost supuse dezbaterii publice.
“Luarile de cuvant au evidentiat atat aspectele pozitive ale demersurilor de pana acum, cat si punctele nevralgice, fiind un instrument util de identificare a pasilor care inca mai sunt de parcurs in viitorul apropiat”, a declarat la incheierea dezbaterii Dumitru Buse, presedintele CJ Valcea.

In momentul de fata, in Valcea exista cinci proiecte de management finantate din fonduri Phare 2004 prin schema de investitii pentru proiecte mici de gestionare a deseurilor, patru pentru sisteme zonale de colectare selectiva din zona rurala si unul pentru o statie de pretratare a deseurilor menajere in zona urbana.

Proiectiile din strategia elaborata de CJ Valcea prevad alte trei sisteme de colectare a deseurilor care vor functiona in sistem integrat. Impreuna cu cele aflate acum in curs de implementare, precum si cu sistemul integrat al deseurilor din zona municipiului Ramnicu Valcea, acestea vor acoperi 81 din cele 89 de localitati din judet.

“Deocamdata avem doua comune in sudul judetului si alte sase in partea de vest pentru care va trebui sa gasim solutii de elaborare a unor proiecte de management al deseurilor”, a aratat Carmen Alexandrescu, directorul DIE. Din dezbateri au reiesit si alte puncte nevralgice ale planului de actiune de pana acum, cum sunt gestionarea deseurilor medicale si a deseurilor periculoase, transportul deseurilor din localitatile mai izolate, colectarea deseurilor care se acumuleaza de-a lungul drumurilor nationale si caii ferate, precum si educarea cetatenilor in spiritul ideii de colectare selectiva a deseurilor menajere.

O problema deosebit de importanta o constituie asigurarea terenurilor pe care vor fi amplasate statiile de colectare, deoarece primariile nu pot obtine titluri de proprietate asupra acestora decat dupa ce comisiile locale au finalizat in totalitate retrocedarile de fond funciar. Prezenta la dezbateri, prefectul Anuta Handolescu i-a avertizat pe primari asupra acestui aspect, mai ales ca astfel exista riscul major al pierderii surselor de finantare nerambursabila.