Problemele legate de pregătirea Timişoarei pentru anul 2021, când va deţine titlul de Capitală Europeană a Culturii, dincolo de componenta culturală, au fost discutate pe 6 aprilie, în cadrul dezbaterii publice intitulate ”Timişoara, între realităţi şi Capitală Culturală Europeană”, organizată de cluburile Rotary şi Lyons şi găzduită de Palatul Administrativ din municipiu.

”Doresc să subliniez că civilitatea, respectul pentru mediul înconjurător, pentru oraş în general, nu sunt doar de apanajul autorităţilor. Trebuie ca fiecare cetăţean al Timişoarei să fie conştient de lucrurile acestea, să-şi iubească şi să-şi protejeze oraşul. Cultura înseamnă nu doar cultura înaltă, ci şi un mod de a fi, de a gândi, de a ne comporta în spaţiul public sau în familie”, a afirmat Simona Neumann, director executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană (TCCE) 2021.

Ea a punctat că dezbaterea este menită să conştientizeze cetăţenii oraşului că înainte de toate trebuie respect pentru fiecare persoană în parte, pentru oraş, pentru mediu. Din punct de vedere al CCE există o conexiune foarte directă între aceste aspecte şi programul Capitalei Culturale, pentru că oraşul aşteaptă în 2021 să fie gazda unui număr mare de oaspeţi, de turişti care înainte de a intra într-o sală de expoziţii sau de a merge la un concert se vor plimba pe străzile Timişoarei şi ”este foarte important ca aceste spaţii publice să fie primitoare, să arate european”.

Viceprimarul Farkas Imre a subliniat că până în 2021 municipalitatea are mult de lucru, că trebuie făcută infrastructura şi să fie create facilităţi pentru turişti. ”Lipseşte o sală multifuncţională, dar am identificat şi spaţii, clădiri vechi, părăsite, pe care le putem dezvolta şi transforma în nuclee culturale. Pentru curăţenia din oraş este acum o singură firmă care se ocupă de salubrizare, contractul va expira în 2018 şi va urma licitaţie pentru perioada viitoare. Ştim, vedem cu toţii care sunt problemele, încercăm să le rezolvăm”, a afirmat viceprimarul.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, a punctat că dincolo de sprijinul financiar pe care administraţia judeţeană îl alocă anual ATCCE, în calitate de membru al acesteia şi care este în cuantum de 200.000 de lei în 2017, trebuie sprijinite şi acţiunile instituţiilor de cultură din subordine, dar mai ales oraşul simte nevoia ca să devină funcţional Castelul Huniade,.

”Cel mai important este că pe lângă susţinerea pe agenda culturală şi sportivă a acţiunilor depuse de Asociaţie şi de alte asociaţii şi fundaţii din judeţ care vor fi aprobate să susţină acest proiect, instituţiile de cultură şi artă din judeţ, cele trei muzee, centrul de cultură, Teatrul Merlin au buget aparte în concordanţă cu acţiunile ATCCE 2021. Zilele trecute am discutat cu reprezentanţii de marketing ai unei companii aeriene posibilitatea promovării pe cursele externe, tocmai de a fi mai vizibile Timişoara şi judeţul. Ce-i lipseşte Timişoarei? Discutăm despre ceea ce înseamnă infrastructură, care trebuie rezolvată, proiectele culturale, poate şi unul al CJ Timiş pe care ni-l asumăm, respectiv, rezolvarea situaţiei de la Castelul Huniade, din perspectiva TCCE”, a detaliat Dobra.

Din partea organizatorilor evenimentului, conf. univ. dr. Lia Lucia Epure a subliniat că la dezbatere au fost invitaţi toţi responsabilii pentru pregătirea oraşului ”de nuntă”.

”Folosesc metafora nunţii pentru că ştim că atunci când cineva face o nuntă face mai întâi curăţenie, se aranjează, se schimbă pe sine însuşi. Vrem să vedem cum putem să ne aşezăm cu toţii împreună, societate civilă şi administraţie ca să primim mai bine titlul de Capitală Culturală. Când turiştii vor veni pentru evenimente culturale, înainte de a intra în sala Operei sau la Filarmonică, înainte de a merge la concerte, vor coborî de la aeroport, de la gară, vor veni cu maşinile, vor vedea intrările în oraş, curăţenia. Şi aici ne interesează sănătatea oraşului, gradul de poluare atât cu praf, chimicale, cât şi gradul de poluare fonică. Ne interesează cum autorităţile ţin cont de noi, de oamenii care trăim în Timişoara, gata să punem umărul pentru desăvârşirea acestui titlu minunat de Capitală Culturală Europeană”, a conchis Lia Lucia Epure. AGERPRES