Pe 22 aprilie, la sediul Institutiei Prefectului – Judetul Brasov a avut loc o dezbatere la prevederilor Legii nr. 45 din 20.03.2009, privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” si a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii si industriei alimentare.

Dezbaterea acestui act normativ a avut ca scop identificarea suprafetelor de teren detinute de institutele de cercetare pe teritoriul administrativ al judetului Brasov inainte de promulgarea acestei legi, comparativ cu situatia terenurilor pe care acestea le vor gestiona odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 45/2009.

La discutii au participat Ion Tatu, seful Filialei Halchiu a Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Montanologie Cristian – Sibiu, Sorin Chiru, directorul general al Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov, Rozek Iosif, directorul general al Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajisti – Brasov si Adrian Bota, directorul Statiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Cresterea Bubalinelor Sercaia.

In urma discutiilor au fost evidentiate doua situatii distincte. Pe de o parte exista doua institute de cercetare care, dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 45/2009 detin teren excedentar, urmand ca aceste suprafete sa fie cedate domeniului privat al unitatilor administrativ teritoriale, astfel: Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Cresterea Bubalinelor Sercaia va ceda 50,05 ha comunei Sercaia, iar Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Montanologie Cristian – Sibiu, va ceda comunei Halchiu suprafata de 69 ha.

Celelalte doua institute de cercetare, respectiv Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar si Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajisti, potrivit Legii 45/2009 au in administrare suprafete de teren care nu se regasesc fizic, ele urmand sa preia de la Agentia Domeniilor Statului suprafetele lipsa. In acest sens, Institutia Prefectului a recomandat reprezentantilor Agentiei Domeniilor Statului Brasov ca in termen de 15 zile sa regleze impreuna cu directorii celor doua institute de cercetare modalitatile si procedurile prin care sa se completeze suprafetele administrate cu terenul preluat de la Agentia Domeniilor Statului.

S-a stabilit pentru data de 6 mai o noua intalnire, in acelasi format, in care sa se prezinte lucrarile cadastrale si celelalte documente necesare pentru a efectua, in conformitate cu Legea 45/2009, intabularea terenurilor ce vor ramane in proprietatea celor patru institute de cercetare.

Aceasta dezbatere, precum si finalizarea procedurilor de trecere in administrare a terenurilor ce li se cuvin potrivit legii celor patru institute, a constituit o preocupare importanta a prefectului Ion Gontea si a subprefectului Emil Nita, intrucat rezolvarea acestor aspecte clarifica si cateva probleme importante privind retrocedarile de terenuri in zonele localitatilor respective.